Miljonklippet – efter bråket

Foto: ALN/KANAL75
ÄGARBRÅK Morgan Svensson sålde sina 30 procent i Commander Crowe för en månad sedan. Nu avslöjar han att det var på grund av ett bråk med den andra ägaren, Calle Wihlborg.
TRAV

Commander Crowes tidigare delägare gjorde mångmiljonklipp på att sälja Europas bästa häst.

Nu berättar Morgan Svensson om ägartvisten och kärleken till hästen han sålt.

– Jag tror han vinner Hugo Åbergs Memorial i kväll, jag älskar honom, säger Svensson.

Superhästen Commander Crowe, nio år, är Europas, och en av världens, hetaste hästar. Den svenskfödde hästen, som numera tränas i Frankrike av Fabrice Souloy, har under sin karriär vunnit 50 lopp och tjänat 24,7 miljoner kronor. Hästen har dominerat i storloppen i år, och tog bland annat hem Elitloppet på Solvalla i slutet av maj.

”Inte så kul”

Hästen har i år tjänat 8,5 miljoner kronor, därför var det förvånande då delägaren Morgan Svensson, som varit med på hästen sedan kvalloppet, sålde sin andel för cirka en månad sedan. Innan segern i Forus Open sålde Svensson sin andel till en okänd, fransk, bagare. Nu berättar Svensson om jätteaffären, som blev av efter ett långvarigt bråk mellan honom och Calle Wihlborg som äger 70 procent i hästen.

– Jag älskar Commander Crowe och verkligen gillar honom. Men som alla sett så vill Calle bestämma allt själv och menar att han kan ta hem honom till sin gård när han vill. Det är inte så kul att ha en häst med en sådan kille, och det är inga hemligheter. Har man häst ihop med någon ska det vara kul och trevligt, inte en belastning, säger Morgan Svensson.

Han fortsätter:

– Det har varit en underbar resa och man har fått uppleva mycket, det har varit en saga. Men alla sagor har ett slut och som saker utvecklades var det här den bästa lösningen. Nu vill jag lägga det hela åt sidan och se framåt.

Var det ett tråkigt slut för din Commander Crowe-saga?

– Ja, det tycker jag givetvis. Jag hade gärna följt honom till sista loppet.

Vet du vad som händer med hästen nu? Kommer han fortsätta tävla nästa år?

– Det vet jag inget om, jag har inte pratat med Calle på ett år. Det får gå genom ombud när jag vill honom någonting. Jag blir så förbannad när jag träffar honom så jag avstår.

Hur mycket fick du för din del i Commander Crowe?

– Det vill jag inte gå in på, men jag är jättenöjd med affären och det verkar som att en del människor kan betala vad som helst för att få stå i vinnarcirkeln…

”Hoppas att han vinner”

I kväll startar nioåringen som storfavorit i Hugo Åbergs Memorial – där han jagar sin sjunde raka seger. Morgan Svensson hoppas, och tror, på ny succé.

– Jag tror han går och vinner för formen är fortsatt bra. Jag har haft så mycket hästar att jag vet att formtoppen tar slut någon gång. Jag hoppas absolut inte att han ska förlora, jag vill att hästen ska vinna mycket framöver. Jag gillar hästen, men inte Calle Wihlborg, säger Morgan Svensson till Trav365.