SUPERSHOWEN

Foto: ATG-PLAY
TRAV

Här blir Commander Crowe odödlig.

Han krossade konkurrenterna i Hugo Åbergs på tangerat världsrekord trots ett mardrömslopp.

– Han är den bästa, helt otrolig, säger tränaren Fabrice Souloy.

Fram tills i kväll var Commander Crowe en av de bästa svenskfödda hästarna någonsin.

Commander Crowe slog rekord i antal raka segrar från debuten.

Och Commander Crowe vann Elitloppet på ett imponerande sätt i maj.

Men kvällens prestation på Jägersros travbana utanför Malmö fick allt det tidigare att förblekna, och många utnämner nu Commander till den bästa någonsin.

Loppet började mardrömslikt för Commander och kusken Christophe Martens. Hästen fick gå de första 800 meterna i tredjespår och fjärdespår innan Martens hittade ner utvändigt om Lavec Kronos, som han några steg senare kunde ta sig förbi.

”Har inte funnits tidigare”

När normala hästar hade tröttnat ökade Commander bara avståndet till konkurrenterna och vann Hugo Åbergs Memorial på ett förkrossande sätt på tiden 1.08,9. Den enda som kom i närheten var Åke Svanstedts nyförvärv Sebastian K, som spurtade snabbt som tvåa.

– Jag har sagt att Varenne är den värsta jag sett, men nu blir det ändring. Det här har inte funnits tidigare, och det kommer att dröja år innan vi får se det igen, sa ex-kusken och tv-experten Lennart Forsgren efter loppet.

Hästens tränare Fabrice Souloy var smått chockad av prestationen och stammade i tv-intervjun:

– Han är fantastisk. Han är den bästa, helt otrolig. Han är så stark, jag har aldrig haft en bättre häst, när jag började träna honom på rätt sätt så blev han bäst, han behöver inte träna fart, bara styrka.

Grät av lycka

Om Souloy var tagen så var hästens ägare Calle Wihlborg nära sammanbrott. Commander Crowe hade laddat hemma på hans gård Snogarp utanför Ystad.

– Jag är så fantastiskt lycklig, det här går nästan inte, sa Wihlborg mellan tårarna.

Mest samlad var kusken Christopher Martens, efter att ha kört tangerat världsrekord på 1 000-metersbana lyfte han fram hästen, inte sig själv.

– Det är han som gjorde det, inte jag. Det är otroligt, vilken häst. De ville stoppa honom, men han är otrolig, så det gick inte.

Segern var värd en miljon kronor, och Commander Crowe har nu tjänat 9,5 miljoner kronor på tävlingsbanorna i år.

Bakom Commander Crowe så slutade Sebastian K tvåa och Caballion trea. Även Sanity och Orecchietti spurtade positivt bakom giganten.

Fotnot: Commander Crowe delar världsrekordet på 1 000-metersbana med amerikanske treåringen Googoo Gaagaa som travade samma tid tidigare i år.