Monsterjobbet: Så vinner han på V75

Foto: KANAL75
TRAV

Här är superjobbet som ska göra schlagerstjärnans häst till en vinnare på V75.

Amaru Boko gör comeback efter vila – och kusken tror på segerchans.

– Jag körde 1.14 i 2 000 meter med honom och han kändes bättre än någonsin, säger Jorma Kontio.

Amaru Boko, fem år, var som unghäst en av landets mest lovande travhästar, och vann bland en E3-final som treåring. Hästen har på 23 starter vunnit nio lopp och tjänat 2,3 miljoner kronor. Men i år har det strulat. Rejält. Amaru Boko har inte startat under hela sommaren, men på lördag gör han comeback på Rättvik i V75-3, Ego Boys Minne, där han jagar 200 000 kronor.

Hästen har inte startat sedan Elitloppshelgen, där han galopperade. Inför starten på lördag har kusken Jorma Kontio och tränaren Timo Nurmos förberett sin häst rejält. För ungefär en vecka sedan var hästen på Solvalla och tränade. Kontio körde 1.14 i 2 000 meter med hästen, ett jobb kusken var lyrisk över.

– Han var jättebra i jobbet och kändes riktigt fin. Han travade mycket bättre än tidigare och det var det bästa jag känt honom, absolut. Han har galopperat två gånger i rad men jag tror inte att kommer galoppera nu. Nu har han ett bra spår och jag hoppas att han får ett bra lopp. Hästen har kapacitet för högsta eliten och är han bra nu startar han i Jubileumspokalen, säger Jorma Kontio till Trav365.

Vill till ledningen

Amaru Boko är våldsamt startsnabb, och från spår tre är taktiken given.

– Jag provar att köra från start. Han brukar vara snabb ut och från ett bra spår kör vi. Han har riktigt hög kapacitet och duger bra i det här loppet. Det är en av hästarna som har chans, det är en öppen gulddivision och han är en av de som kan vinna. Jag förväntar mig mycket av Amaru, och han passar på alla distanser.

Vem tror du är den allvarligaste utmanaren?

 – Beanie M.M.. Han är bra hela tiden.

Du vann fyra lopp i onsdags, kan det bli något liknande på lördag?

– Nja, men Amaru Boko är min bästa chans. Det är inte lätt att vinna så många lopp på en dag men i går (onsdag) körde jag många fina hästar och var inte speciellt överraskad över att mina hästar vann. Jag trodde på bra chans med alla förutom J.Bo Andover som överraskade mig, säger Jorma Kontio till Trav365.

”Väldigt nervöst”

En av ägarna till Amaru Boko är den kända sångerskan och skådespelaren Anna-Lotta Larsson.

Anna-Lotta hoppades mycket på att Amaru skulle gå till Elitloppet där sångerskan sjöng nationalsången under invigningen, men kan få sin revansch i Rättvik.

– Det är aldrig någon som vet hur det ska gå i den här sporten. Det är väldigt nervöst och en orättvis sport. Enda sättet att göra sporten rättvis var om alla hästar sprang rakt fram på en egen bana. Då skulle man veta vilken häst som var snabbast. Men nu är det ju inte så, så allt kan hända, har hon tidigare berättat för Trav365.