Svenskens succé – vann 1,7 milj kr

Foto: ATG-LIVE
TRAV

Jim Oscarsson och Aperfectyankee tog hem superloppet Peter Haughton Memorial.

Efter ett lopp i rygg på ledaren spurtade svenskens häst hem loppet – och vann 1,7 miljoner kronor.

Jim Oscarssons USA-satsning gör succé och familjen har på senare tid tagit massor av segrar. Under lördagen tog svensken hem världens största tvååringslopp, Peter Haughton Memorial, tillsammans med superlöftet Aperfectyankee. Oscarsson, som själv körde talangen, drog direkt till ledningen men valde sedan att släppa då en konkurrent kom i full fart.

Knapp segermarginal

In på upploppet attackerade Oscarsson i andraspår och tog direkt över ledningen. Med 100 meter kvar till mål utmanade Jimmy Takters Corky invändigt, men Oscarssons häst sträckte på sig och vann knappt men säkert. Efter loppet var det stort jubel och firande, med Susanne Oscarsson i spetsen. Även Kevin Oscarsson sågs till i vinnarcirkeln, och pappa Jim var lycklig, men samlad, efter segern.

– Det här var fantastiskt, det är en kanonhäst. Det är så jäkla långt upplopp, så man slappnar inte av innan man är vid mållinjen. Det är otroligt, det är det här man vill uppleva.

Han berättade då om familjens beslut att flytta till USA återigen.

– Vi hade några kalla vintrar hemma så jag sa till min fru att nu flyttar vi till Florida. So far so good, sa Jim Oscarsson.

Galopperade i försöket

Men det var nära att hästen inte kvalade in till finalen. I försöket fick hästen huvudet under startbilens vinge och galopperade av ren friskhet. Han lyckades trots det kvala in till finalen, och innan finalloppet stack Oscarsson ut hakan och menade att han hade bästa hästen. I finalen höll sig hästen lugn, och kunde i och med det vinna enkelt.

– Jag var inte orolig i dag, sist skulle jag komma mellan två hästar och då blev han ivrig och stack i väg. I dag kom jag upp bakom bilen tidigare så han skulle få relaxa, sa Jim Oscarsson.

Aperfectyankee köptes på auktion i Lexington för 55 000 dollar, cirka 400 000 kronor. Hästen har snabbt betalat av sig, då förstapriset i tvååringsloppet var 1,7 miljoner kronor.