Hyllningen efter segern: En helt fantastisk häst

Norges kallblodskung krossade allt motstånd – vann Kallblodsderbyt

TRAV

Han kom.

Han sågs.

Han krossade sitt motstånd.

Norges kallblodskung Tekno Odin gjorde vad alla hade förutspått i årets upplaga av Kallblodsderbyt!

– Det är en helt fantastisk häst, jublade Öystein Tjomsland efter segern.

Trots en försiktig start satt det norska ekipaget i ledningen efter ett knappt halvvarv. Väl där hölls ett jämnt 1.25-tempo, åtminstone till en början. För ut på slutvarvet lättade Tjomsland på tömmarna varpå ekipaget omedelbart öppnade upp åtskilliga längder gentemot övriga. Över upploppet var det som vanligt bara en häst på banan och att Tekno Odin redan nu är en häst för den äldre eliten råder det inga tvivel om. Tjomsland lät efter segern väldigt sugen på en match mot den svenska kallblodskungen Hallsta Lotus men innan dess är det derbyt hemma i Norge som gäller.

– Jag lät honom gå i 1.20-fart ut på sista varvet men han hade kunnat gå ännu snabbare, konstaterade Tjomsland efter att ha landat på snygga 1.22,9a/2140 meter. Förstapriset uppgick till 700.000 kronor men eftersom stallkamraterna Eikdölen och Vestpol Dennis slutade närmast bakom innebar det att stallet totalt sprang in över 1,2 miljoner kronor.

Grude Jenta vann Derbystoet

Men inte nog med detta. En knapp timme tidigare hade samme Tjomsland haft nerverna under kontroll då han satte dit likaledes hårt betrodde Grude Jenta i Derbystoet.

– Som favorit har man press på sig och det är kul att det lyckas. Jag hade sett scenariot att behöva gå utvändigt om vår värsta konkurrent (Hellin Järva) och taktiken var att slå den på speed, vilket lyckades. 200 kvar var jag säker på seger men man ska hela vägen till mål, sade Tjomsland som efter en lugn start successivt sökte sig fram utvändigt ledaren. Redan mitt på upploppet var ett segergrepp kopplat varpå segertiden skrevs till 1.28,4a/2140 meter. Förstapriset uppgick till 450.000 kronor.

Kanal 75/Anders Nilsson