”En tydlig och välkänd regel”

TRAV

Trav-Sverige är förvånade över diskningen av Chapeau i det tyska Derbyt.

Men traventusiaster i Tyskland ser straffet som givet.

– Jag stod med journalister och tränare när det hände, de sa direkt att han skulle bli diskad, säger storloppsgeneralen Klaus Koch.

Foto: KANAL75
Klaus Koch.

Erik Adielsson var på väg mot segern med Stig H Johanssons superlöfte Indigious i det tyska Derbyt under söndagen. Men en förödande galoppen stoppade ekipaget i sista sväng. I stället kunde stallkompisen, Chapeau spurta till seger. Men kort efter mål visade det sig att även den hästen blev diskad. Anledningen: Domarna menade att Adielsson stallkört efter galoppen, och stört en motståndare.

”Inte gett sig på Erik”

Stort fiasko för Stig H Johansson och Erik Adielsson, och hela trav-Sverige, med Lennart Forsgren i spetsen, är förvånade över diskningen av Chapeau. Klaus Koch, som såg loppet på plats i Berlin, är däremot inte chockad.

– Det är inte särskilt ofta sådant här händer men det finns en välkänd och tydlig regel i Tyskland som funnits länge. Det finns många stora stall i Tyskland, och därför ansåg de att de behövde en sådan här regel för att förhindra kuskarna att börja köra i lag. Domarna har dömt efter den regeln, de har inte gett sig på Erik Adielsson personligen, säger Klaus Koch.

”Mycket seriös”

Erik Adielsson fick 35 dagars avstängning, i mångas ögon ett stenhårt straff. Den svenske toppkusken har nu en vecka på sig att överklaga.

– Jag känner han som är ordförande i domarkommittén och det är en mycket seriös och noggrann man, han är nästintill perfektionist. Han är rak på sak och jag kan inte tro att han har klantat till det här. Jag tror han har torrt på fötterna, men vi får se om Erik överklagar.

Är tyskarna lika förvånade som svenskarna över bestraffningarna?

– Nej. Jag stod med lite olika folk, tränare och journalister bland annat, när det hände och nästan alla sa direkt att Chapeau skulle tas bort och diskas, säger Klaus Koch till Trav365.