– Var ingen stallkörning

Foto: KANAL75
TRAV

Erik Adielsson valde att avstå alla intervjuer efter kaosloppet i Berlin där han blev avstängd i 35 dagar.

Nu skriver stjärnkusken själv om hoten och hur han tänkte i loppet.

– Eftersom jag gjorde så gott jag kunde för att inte störa någon tycker att avstängning för just stallkörning är helt fel, skriver Adielsson på twitter.

Erik Adielsson, 37 år, är en av Solvallas största kuskprofiler. Malmösonen ligger för närvarande på plats fem i i landets kuskliga då han kört in över 15,5 miljoner kronor. Under helgen körde Adielsson det tyska Derbyt i Berlin med Stig H Johanssons superlöfte Indigious. Hästen spelades till jättefavorit, men en förödande galopp i sista sväng spolierade treåringens chanser. I stället var stallkamraten Chapeau först i mål, men även han blev diskad.

Anledningen: Domarna ansåg att Adielsson stallkört, och straffade kusken med 35 dagars avstängning. Efter loppet var det heta känslor, och polis fick tillkallas för att hjälpa Erik Adielsson och Stig H Johansson från banan. Spekulationerna har varit många, och Erik Adielsson valde under hela måndagen att avstå alla intervjuer.

Twitterinlägg till travfansen

Men sent på kvällen, efter tävlingarna på Rommetravet, kom ett twitterinlägg från kuskstjärnan, där han förklarade sina känslor, beskrev loppet och uttalade sig om hoten.

Här under är hela inlägget från Erik Adielsson:

”Många funderingar i media om händelserna i Tyskland, därför vill jag säga ett par saker.

Självklart hör hot inte hemma inom någon sport hur upphetsad man än må bli av vad som händer när man tävlar.

Vad som sades vet jag inte exakt eftersom jag lämnat banan då.

Jag tror heller inte det är hot som gäller när känslostormen avtagit.

När det gäller loppet så galopperade Indigious som jag körde. Det berodde troligen på att en knäkappa gled av.

Instinktivt försökte jag få honom i trav men insåg snabbt att det var bättre att jaga på honom för att det inte skulle bli kalabalik längre ner i fältet.

När jag jagar på honom så bryter han ut kanske ett halvt spår och då kommer Chapeau upp invändigt om mig.

Då har jag en häst utvändigt och en invändigt och fortsätter då jaga på min häst för att komma ur fältet.

Jag har sett reprisen flera gånger. Om jag kunde pausa loppet när min häst galopperar och göra om det så hade jag varit noggrannare med att hålla mig längs sargen och också jagat på min häst ännu mera för att komma undan.

Jag kunde helt enkelt löst situationen bättre om jag få en ny chans.

Dock ska man ha i åtanke att allt händer väldigt fort och det var en orutinerad häst. Dessutom tävlade vi åt "fel" håll vilket inte underlättade situationen.

Jag kan dessutom på heder och samvete säga att jag hade handlat på samma sätt om en annan häst än stallkamraten hade släppt ledningen.

Helt enkelt försökt jaga på hästen och komma ut ut fältet.

Mest synd tycker jag om ägare, tränare, uppfödare och skötare runt Chapeau och Indigious.

Jag tycker att avstängningen på 35 dagar är hård. Eftersom jag gjorde så gott jag kunde för att inte störa någon tycker att avstängning för just stallkörning är helt fel.

Visst.  Jag kommer ut mot hästen i andraspår och kanske stör den men inte för att hjälpa stallkamraten. Det sker bara för att jag vill försöka komma ut ur fältet.

En bestraffning för den störningen hade kanske varit ok”.