Hann é på gång igen

Foto: KANAL75
TRAV

För ett år sedan drabbades han av cancer – och tvingades dra ner på sin travverksamhet.

Nu har Tommy Hanné kämpat sig tillbaka och på lördag kan han ta en V75-dubbel.

 – Det känns riktigt bra, jag känner mig starkare och starkare, säger Hanné till Trav365.

Tommy Hanné, 65, var under 1980 och 1990-talet en av Solvallas tungviktare då han hade cirka 150 hästar i träning och firade stora framgångar. Genom åren har stjärnor som Zorrino, Ata Star L., Born Quick, Tres Solide L., Iata Käll, Dream of Goal, Volita du Ling, för att nämna några, fostrats och tränats till stora segrar av Hanné.

Men efter "guldåren" på 80- och 90-talen har segrarna och inkörda pengar de senaste åren inte kommit upp i samma dignitet som tidigare och för ett år sedan tvingades Solvallalegendaren dra ner på sin verksamhet.

Anledningen: Han drabbades av cancer.

65-åringen hade för snart ett år sedan 18 hästar i träning, och var bara i stallet under förmiddagarna då han gick på cellgifter. Karriären var då på väg att gå mot sitt slut, men nu är Hanné tillbaka i eliten igen. På lördag kan han ta en dubbel på V75 och hästantalet har ökat till 24. Nu berättar han själv om kampen mot cancern och de dramatiska loppen på lördag.

– Det känns riktigt bra nu faktiskt, än så länge ser det väldigt bra ut men med en sådan sjukdom kan det svänga fort. Men jag känner mig starkare och starkare och kan jobba fullt ut, det är skönt, säger Tommy Hanné.

Tommy Hanné har i år en segerprocent på 13, vilket är mycket bättre mot tidigare år. Hästar som Bolt, Causton och Jones har gjort Hanné framgångsrik igen.

– Jag har inte så många hästar men de jag har är hyggliga. Det är inga stjärnor än så länge, men de duger i vanliga lopp.

Hyllar sina tvååringar

Dessutom har han flera fina tvååringar, som han tror och hoppas på.

– Tvååringarna är väldigt långt framme. Jag har tre stycken som redan kvalat på tider mellan 1.20,5 och 1.18,5. Erica är väldigt bra, hon har varit tidig hela tiden. Hittills har det funkat bra med alla, de har tränat på riktigt ordentligt allihop.

”Borde streckas”

På lördag har Hanné Causton och Jones till start på V75. I V75-2 startar starke Causton, som tränaren gillar och tror på.

– Han är lite till och från men jag tror han är i bra form nu. Han är hygglig för sin klass, men sen vet man inte hur långt kan han gå om han får vara fräsch. Har han en bra dag ska han ses med chans, helt klart, men han är lite ojämn. Det är ett öppet lopp och han borde streckas, det tycker jag.

”Bäst i stallet”

I V75-4 startar Jones, fyra år, som blivit en liten snackhäst efter den mycket imponerande segern senast på Solvalla där han krossade allt motstånd.

– Det är en bra häst, för dagen är han bäst i stallet. Han har kapacitet, snabbhet och det mesta. Han är under utveckling, och kan gå långt bara han får vara fräsch. Även han är lite från och till i fräschören, men efter det senaste loppet har det varit riktigt bra och jag har kunnat träna honom som jag vill. Han har chansen om han har en bra dag och är min bästa chans.

Hur skulle det kännas om du tog en dubbel på V75?

– He he, det vore helt suveränt. Men det är långsökt, men jag hoppas att någon av de kan vara med där framme, säger Tommy Hanné till Trav365.