”Han är absolut en av de som kan vinna”

Sveriges championjockey jagar första segern i Derbyt.

TRAV

Han är Sveriges championjockey men har aldrig vunnit Derbyt.

På söndag finns chansen för Per-Anders Gråberg som rider hårt betrodda Birkebeinern.

– Han är absolut en av de som kan vinna, säger Gråberg och bjuder på bra information om V64-jackpoten.

Det är dags för Svenskt Derby på Jägersro med 745 840 kronor i förstapris. Galoppens tyngsta och mest prestigefyllda lopp ingår i söndagens V64-tävlingar som dessutom kryddas med en jackpot.

Sveriges championjockey Per-Anders Gråberg, 38, är något av en nyckeljockey i omgången. Han sitter upp bakom flera heta chanser på förhand, och den mest spännande ritten är Birkebeinern i Derbyt.

– Jag har vunnit några stora lopp men aldrig lyckats vinna Derbyt. Jag har varit tvåa några gånger och i fjol var jag tvåa i norska Derbyt. Jag hoppas att det bara är en tidsfråga innan jag kan vinna. Ett Derby är alltid ett Derby och självklart skulle det smälla högst att vinna det svenska, säger Per-Anders Gråberg.

– Årets Derby är ganska öppet på förhand men det finns några hästar som sticker ut. Det är Wido Neuroths Funinthesand och Bomar. Jag tycker även att min Birkebeinern tillhör de som är huvudet högre än de andra.

Sjuk i våras och frågetecken för distansen

Birkebeinern, som tränas av Norges främsta tränare Niels Petersen, har endast gjort två starter i år. Senaste starten var på Jägersro under storloppsagen Pramms då han slog flera bra hästar. Därefter har det varit ett uppehåll fram till Derbyt.

- Birkebeinern (V64-3) är i grund och botten en jättekapabel häst. Det är inget snack om saken. Tyvärr hade Niels Petersen sjukdomar i stallet i våras och Birkebeinern var en av dem som var sjukast. Han har helt enkelt inte varit okej för att starta förrän nu.

- Hästen tränar bra och mår bra och han såg jättefin ut i ett jobb förra fredagen. Men det är lite frågetecken för distansen då han har varit ganska het tidigare och legat på en del i loppen. Det kan han inte göra över 2400 meter för då måste han hålla sig lugn och hushålla med krafterna.

”Är lika bra som de bästa i loppet”

- Kapacitetsmässigt är han lika bra som de bästa i loppet, det råder det inga tvivel om. Han har vunnit lätt båda gångerna i år och slagit bra hästar. Den som var tvåa bakom honom senast är rankad högst i hela Skandinavien och den slog han med två längder. Så motorn finns där helt klart. Kan jag bara få honom att lugna ner sig och inte ligga på så tror jag att han klarar distansen. Då är han absolut en av de som kan vinna, säger Gråberg.

”Är med och slåss om segern”

Förutom Birkebeinern i Derbyt rider Gråberg i ytterligare fem V64-avdelningar. Av kommentarerna att döma har han flera fina vinstchanser.

– Golden Memory (V64-1) har jättebra form och slog bra hästar när hon vann senast. Hon startade en gång på Jägersro i fjol och var jättebra som tvåa i Kriteriet slagen med en halv längd. Hon visade då att hon klarar banan och underlaget bra. Det är några bra emot, bland annat den engelska hästen och Wido Neuroths häst. Men jag tror att min absolut är med och slåss om segern.

"Lite frågetecken för formen"

– Inspired Cry (V64-2) har gått bättre och bättre och höjt sig kraftigt i de senaste löpen. Senast var han femma i Skandinavien Open mot bra hästar. Nu är det en extremt ovan distans, 3200 meter, och man vet inte hur han hanterar det. Om hästen klarar distansen tycker jag helt klart att han ska ha bra chans.

– Match Point (V64-4) hade ett kanonår i fjol och gick upp högt i handicap. Han har inte gått dåligt i år men har heller inte fått till det ordentligt. Nu är han ute i en handicap och på papperet ser det ut som en bra uppgift. Lite frågetecken är det ändå för formen eftersom den inte har varit på topp tidigare.

”Min bästa chans”

– Notnowhoney (V64-5) gick jättebra senast och var bara slagen av Jubilance. Nu ska han ut och resa långt för första gången och vi får se hur han tacklar Jägersros dirt-track. Han har gått okej i Norge på dirt-track men det är lite skillnad nu med resa och allting. Jag tror inte att han kan vinna men han kan nog tjäna bra pengar.

– Tatoosh (V64-6) har gjort det jättebra i tre raka. I de två första starterna var det två löp som hon skulle vinna, men senast gjorde hon en kanonprestation i ett riktigt tufft sällskap. Hon vann näst senast på Jägersro och trivs bra på banan. Hon måste ha en jättebra chans och det är nog min bästa i omgången, säger Per-Anders Gråberg.

Michael Carlsson/Kanal 75