Hockeystjärnornas nya storsatsning

Foto: LASSE ALLARD, GUSTAV MÅRTENSSON, JERKER IVARSSON
Per-Johan ”Pebben” Axelsson, Patrik Zackrisson, Challe Berglund och Tony Mårtensson är några av hockeystjärnorna som är med på hästen.
TRAV

Många idrottsstjärnor satsar hårt på travsporten.

Nu har ett gäng hockeyproffs gått samman och köpt en ettåring med guldkantad härstamning.

Tony Mårtensson, Patrick Thoresen, "Pebben" Axelsson, Niclas "Pajen" Persson, Patric Hörnqvist och Challe Berglund är några i konsortiet.

– Det är jätteroligt att de gör den här satsningen. Hästen känns hyperintressant, säger tränaren Henrik Larsson.

Det är sedan länge känt att många hockeyproffs och NHL-stjärnor har ett stort travintresse och äger travhästar. Peter ”Foppa” Forsberg, Mats Sundin, Tvillingarna Daniel och Henrik Sedin, Henrik Zetterberg och Kristian Huselius är några av dem.

I dagarna har ett nytt gäng hockeyspelare gått samman och bildat ett konsortium. De har inhandlat en ettårig hingst där pappan är Sveriges bästa avelshingst Viking Kronos och mamman heter Queen Silas, vilken är syster med elitstoet Viola Silas. Han lystrar till namnet Brothers In Am och är uppfödd av Am Bloodstock AB i Halmstad.

– Det är en väldigt snygg häst som rör sig jättefint. Härstamningen kan inte bli mycket bättre. En hingst efter Viking Kronos är inte så lätt att få tag i och morfar är Pine Chip vilket är riktigt bra, säger Henrik Larsson.

– Det är lång väg att vandra och man vet aldrig vad som försiggår mellan ögonen. Men helt klart är det här ett jäkla ämne och det känns hyperintressant.

Vad kostade hästen?

– Det är inte officiellt men det rör sig om en högre prisklass.

"Ett kul gäng"

Solvalla-tränaren Henrik Larsson driver sin verksamhet ihop med brodern Fredrik på Erikssund i Sigtuna. Han är sedan många år kompis med hockeyproffset Tony Mårtensson som är delägare i flera hästar. Nu har de sytt ihop ett nytt konsortie med hockeyspelare där ett par av dem inte tidigare har ägt några hästar.

Bland annat ingår följande personer:

Tony Mårtensson – SKA St Petersburg

Patrik Zackrisson – Atlant

Patrick Thoresen – SKA St Petersburg

Per-Johan ”Pebben” Axelsson – Frölunda

Niklas ”Pajen” Persson – CSKA Moskva

Patric Hörnqvist – Nashville

Magnus Johansson – Linköping

Challe Berglund – tränare Djurgården

"En av Norges största idrottskillar"

– Det är ett kul gäng och det ska bli jäkligt roligt. De flesta känner varandra och det är lite roligt att det är ett gäng ifrån ryska sidan och tre ifrån västra sidan. Några av dem har aldrig ägt hästar tidigare, bland annat Patrick Thoresen. Han är en av Norges största idrottskillar och det är kul att de gör den här satsningen, säger Henrik Larsson.

– Affären gick väldigt snabbt och alla nappade direkt på att vara med. Det är bra reklam för travsporten att sådana här killar går in och köper fina hästar. De tycker att det är en kul grej vid sidan om hockeyn som de kan ha lite roligt med.

– Extra kul såklart också att de vill satsa på oss och vi får se om hästen kan göra någon start nästa år som tvååring, eller om vi siktar in oss på treårssäsongen.

Michael Carlsson/ Kanal 75