KUNG TARZAN

Foto: aln
TRAV

Här är Solvallas nya kung.

Stjärnhästen Friction utklassade Sverigeeliten och drog in en miljon i jubileumspokalen.

Stefan "Tarzan" Melanders hästar dominerar i Trav-Sverige.

– Det känns overkligt, säger "Tarzan".

Han började som fotograf på Solvalla när han var barn. Sedan leasade han en häst och blev så småningom proffstränare.

Nu, som 54-åring, är han Sveriges hetaste travtränare. Stefan "Tarzan" Melander startade tre hästar på V75 – och vann med alla tre.

Disco A.E., Nato Dream och Friction fixade 1,3 miljoner åt Melander. Frictions seger i Jubileumspokalen gav en miljon – och fyra pokaler.

Stefan Melander är både uppfödare, ägare, kusk och tränare till Friction.

Friction fick ett perfekt lopp i andra utvändigt, och attackerade 550 meter kvar och spurtade ner Raja Mirchi på upploppet.

– Det känns overkligt, att jag kan vinna ett lopp med fantastiska hästar, så enkelt. Jag drog aldrig urryckarna på hästen. Jag laddade upp honom i svängen, och då trodde jag att jag skulle slå Luddes häst, även om man inte vet när han visslar på dem, säger Melander.

”Tackar Scarlet för allt”

Friction är en häst som inledde trevande som treåring på grund av halsproblem, men efter en operation har han gått rakt upp i Sverigeliten.

– Jag har sagt ända sedan jag såg honom som ettåring att det ska bli en kanon, men hans hals har stoppat honom, men vi får tacka veterinär Ekfalk som opererade halsen. Det tjöt ur halsen efter mål i dag, men han får luft.

Trots de enorma framgångarna tycker Stefan Melander inte att de nya hästarna når upp till nivån hos hans gamla stjärna Scarlet Knight som är pappa till många av de nya stjärnorna.

– Jag har Scarlet att tacka för allt. Den styrkan som Scarlet hade har inte de här hästarna, han joggade 10-tider, det kan inte de här hästarna.

Trav365