Portad – nu gör han miljonsuccé

1 av 15 | Foto: KANAL75
TRAV

Han har erövrat Solvalla – och är landets stora travkung för tillfället.

Men för 17 år sedan var Stefan ”Tarzan” Melander, 54, portad – och motarbetad.

– Det var hårda generationer då, jag blev nekad från att få proffslicens minst två gånger, säger Melander.

Stefan Melander går mot ett superår och trots att det återstår nästan halva 2012 har Solvallastjärnan krossat fjolårets siffror. Under onsdagskvällen hade ”Tarzan” stor show på V75, och tog tre segrar. Treåringarna Disco A.E. och Nato Dream imponerade enormt, och när Friction vann Jubileumspokalen var jättesuccén ett faktum.

– De var grymma hästarna, helt fantastiskt. Det är konstigt att man kan vinna tre så stora lopp på V75 och ha krafter kvar i hästarna. Friction hade väldigt mycket krafter kvar, det var det som gjorde hans insats så fantastisk. Han vann otroligt enkelt, han var nästan okörd. När man vinner stora lopp får man jobba för det, men det känns overkligt att de hade krafter kvar, säger Stefan Melander till Trav365.

Hur kan det gå så bra för dig nu?

– Det kan bli sådär i bland. Jag har haft tur och vi har kommit rätt på det mesta. Vi tränar ganska mycket, men inte hårt. Det är otroligt egentligen.

Totalt sprang Melanders hästar in över 1,3 miljoner kronor men något vilt firande blev det inte. Direkt efter tävlingarna åkte ”Tarzan” hem till gården utanför Enköping.

– Jag firade inte, det är nya dagar hela tiden. Man kan inte hålla på med något firande, då vinner man inte lopp nästa onsdag. Vi kom hem runt klockan tolv och då gick jag direkt och sov, normalt sett har jag redan sovit en och en halv timme då så man får inte rubba rutinerna.

– Jag måste vara den första genom alla tider som åkt hem direkt efter en seger i Hambletonian. Gör man det åker man nog även hem efter Jubileumspokalen. Man måste hem och kämpa, börja om på ny kula. Man kan vara glad ändå.

Firade – med en promenad

I dag, torsdag, är allt som vanligt på Stefan Melanders gård. Hästarna tränas, och succémannen gör precis som han brukar göra. Det enda han unnade sig var 15 minuters sovmorgon.

– Jag brukar gå upp klockan fem men nu blev klockan kvart över innan jag kom upp. Efter det tog jag en promenad på fyra-fem kilometer, jag brukar göra det, jag mår bra av det. Efter det anmälde jag hästar till Solvalla och sen åkte vi ut med första fortkörningsturen klockan åtta. Men något firande lär vi hinna med, vi hinner med det mesta.

”Blev nekad”

Stefan Melander blev proffstränare 1996. Innan det hade han firat enorma framgångar som lärling, men trots det hade han stora problem med att få ut sin proffslicens.

– Jag blev nekad minst två gånger, det var hårda generationer då. Jag fick inte licens de två första gångerna jag sökt, men när jag sen vann VM som lärling fick jag licens.

Varför blev du motarbetad?

– Det får du fråga de som sköter det där, det har jag ingen aning om. Det är ingenting jag tänker på nu, det är många år sedan. Men efter det har det ju gått ganska hyggligt. Jag har vunnit Elitloppet, VM, Prix d'Amerique, Hambletonian och Jubileumspokalen två gånger så jag kan inte vara så dåligt. Jag har väl tillfört något till den här sporten förhoppningsvis.

”Är otacksamt”

54-årige Melander är unik i svensk travsport. Han äger, och tränar, alla hästar själv. Han släpper inte in någon hästägare – målet är att äga alla hästar han tränar och trots succén är det ingen som hör av sig och vill sätta häst i träning hos honom

– De vet att jag inte tar in några hästar, så det är inga som ringer. Man lägger ner hur många timmar som helst på hästarna och helt plötsligt ringer en hästägare och ska flytta, det är otacksamt. Jag har råkat ut för det en gång, och kommer inte råka ut för det igen. Jag har haft sådan tur att jag kan äga alla hästar själv, säger Stefan Melander till Trav365.