Nybrink: Är på gränsen till sjukt

TRAV

Vadå? Det var väl precis som vanligt.

De andra försökte men var chanslösa.

”Tarzans” hästar är lika svårslagna som David Rudisha på 800 meter.

Det är på gränsen till sjukt hur bra det går för Stefan Melander och Catarina Lundström. I fredags vann de E3-finalen för ston med Mousse (800 000 kronor) och i går var det dags igen i finalen i den öppna E3-klassen (800 000). Standout och Melander krossade motståndet i en rykande avslutning från femte ytter sista 500.

Årets tränarpar 2012 är redan utsett.

Melander/Lundströms hästar ser ofta knöliga ut före loppen, det är som om de verkligen behöver mjuka upp. När det blir allvar är de som kenyaner, de kan springa hela dagen och efter mål ser de knappt andfådda ut.

Det känns verkligen kul att Sveriges mest travintresserade kis (Melander) nu är Sveriges mest framgångsrika travtränare. Att han utvecklats som kusk är också tydligt. Tidigare var han snudd på en lallare, nu kör han med självförtroende och tar sig an motståndet likt en bödel. Han vet att det är han som håller i yxan. De andra väntar bara på hugget. 

Perfect Toll och Åke Svanstedt inledde annars finalerna i Gävle, långspurtade till seger i ett överpacat lopp där Mugger M.M. ledde efter 1.10,9 första 1 000. Starkt jobbat. Men det var inte alls vad vi snackade om efter loppet.

Torbjörn Jansson råkade nämligen ännu en gång ut för en olycka. Mugger M.M. som han körde var slagen tidigt, skrittade in på upploppet långt efter fältet och – som en blixt från klar himmel – sparkade han bakut. Jansson, olycksfåglarnas olycksfågel, träffades på vaden och rök ur sulkyn samtidigt som hästen sparkade bakut med båda benen igen.

1986 frontalkrockade han med en skenande häst i ett träningsjobb på Solvalla, 2000 blev han överkörd i ett V75-lopp. Han crashade under en filminspelning med travhästar 2004, sparkades svårt före tävlingarna en Solvalla-kväll 2005… Listan är lång: killen har milt uttryckt inget flyt.

När det small igen trodde jag inte att det var sant, jag blev alldeles kall. Ingen kan hamna i så mycket elände som trav kusk. Möjligen om man är vårdslös och kör illa – Torbjörn Jansson är raka motsatsen, dunderkoll och en av de bästa vi har.

Ändå måste jag säga att jag andades ut när Torbjörn reste sig och sa att allt var helt okej. Då fick jag en liten klump i halsen, ville nästan ge honom en kram. För ett ögonblick hade jag nämligen fått för mig att benet var av på flera ställen.

Guldloppet gick i en hiskelig fart till en början, 1.07,7 första 500 med min idé Zlatan Blou i spets och tuffingen Beanie M.M. i dödens. Zlatan var en nitlott och pömsig redan 500 kvar medan Beanie höll strålande som tvåa.

Vann loppet gjorde, förstås, en häst från stall Melander/Lundström, Timetosaygoodbye. Han bjöds på andra ytter av Örjan Kihlström som anföll typ 80 kvar.

Om hästen var bra eller bara som vanligt vet jag inte. Det kändes mer som en cyklist som dragits fram till mållinjen av hela sitt stall.