Ludde: Är ett krig på banan

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
NY SUCCÉ? 2010 vann familjen Kolgjini Derbyt med Joke Face. I år har de tre hästar i uttagningsloppen.
TRAV

2010 vann han Derbyt – och hyllades som en kung på Jägersro.

På tisdag är det uttagningar till årets storlopp, och Lutfi Kolgjini tror på en av sina hästar

– Vici Lane kan faktiskt vinna Derbyt, han har de egenskaper som krävs, säger ”Ludde”.

För Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini är Derbyt på hemmabanan en höjdpunkt. 2010 lyckades Kolgjini vinna superloppet då hans kompis Erik Adielsson styrde Joke Face till seger. Efter loppet fick Kolgjini dra på sig den gula kavajen, och hyllades av publiken på hemmabanan.

”Kommit längst”

På tisdag är det dags för uttagningsloppen. Landets tränare har matchat sina hästar för att de på tisdag ska ha toppform – och kvala in till finalen där två miljoner kronor väntar på vinnaren. Lutfi Kolgjini har tre hästar till start, och extra mycket tror han på Vici Lane som han håller högt.

– Han känns riktigt bra i jobben och är den häst som kommit längst av mina fyraåringar. Nu har han bakspår men trots det tror jag på honom. Han är allround och går bra från alla positioner. Det är goda möjligheter trots läget, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

Är det en häst som har möjligheter att vinna Derbyt?

– Ja, jag tror faktiskt det. Han har de egenskaper som krävs. För att vinna Derbyt måste din häst ha styrka, uthållighet samt vara lugn och inte ödsla massa krafter i onödan.

Hur stort är det att vinna Derbyt?

– Oerhört stort. Det är det största klassiska loppet som finns i Sverige. Hästarna får bara chansen en gång, och det är som ett halvkrig på banan, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.