Fastnar i sulkyn – släpas på magen

Foto: atg play
TRAV

Olyckan inträffade på Hagmyrens lunchtrav under måndagen.

Amatören Hans Svedin, 63, och B.B.S Gnidde fastnade i en sulky och hästen släpades på magen mitt i loppet.

– Hästen skar upp sig och det blödde hemskt. Jag är mörbultad, men det är inga problem, säger tränaren dagen efter incidenten.

Det var i den sista V4-avdelningen på Hagmyren under måndagen som allt inträffade. Kort efter start fick Jan-Olov Åberg styra sin häst Noble Quick kraftigt åt sidan för att inte köra över ekipaget framför.

Där bakom kom Hans Svedin tillsammans med B.B.S. Gnidde och de hann inte undan. B.B.S. Gnidde fastnade då med hovarna i Åbergs sulky, ramlade och släpades på magen tills hästen framför stannade. Hans Svedin satt då kvar i sulkyn, men i och med olyckan snurrade han hästen snabbt, så snabbt att sulkyn gick sönder och amatören trillade i backen med foten fast i ena tömmen. I några sekunder trodde Hans att det var kört.

– Jag tänkte att nu jäklar sticker han med mig på släp. Tänk dig att åka med sju-åtta varv bakom en skenande häst, då hade man slagit ihjäl sig.

”Skar upp sig rejält”

Som tur var kom personal från följebilen på innerplan till undsättning fort.

– När de kom fram och fick tag i hästens huvud var han hur cool som helst. Men som sagt, hade de behövt springa från stallbacken, då hade de aldrig hunnit fram, då hade han stuckit med mig sittande fast med foten i en av tömmarna, säger Hans Svedin.

Hästen B.B.S. Gnidde såg på tv-bilderna ut att klara sig utan några allvarliga skador. Men när han skulle tas av banan upptäckte Svedin att det blödde ymnigt från ett av benen.

– Han skar upp sig rejält och jag fick lov att åka förbi kliniken på vägen hem. Det kan ta månader innan vi kan sätta honom i träning igen, det blödde hemskt. Knäleden var hel, så det var inga skelettskador, men det var ett styggt köttsår.

”Matnyttig häst för mig”

Vad var det som hände?

– Det var en trång situation och jag skällde på Åberg, för han gick ner på min häst. Men det var Ove A Lindqvist tillsammans med favoriten Orlando Gel (som sedan vann loppet) som var vållande. Han tog upp sin galopperande häst otillåtet och gjorde så att vi körde in i varandra där bakom. Min häst satt fast i sulkyn med båda hovarna i ett par sekunder och släpades på magen. De kan bryta frambenen vid en sån där situation så det var lite tur i oturen.

Hur mår du i dag?

– Det var ju inget kul det där, men jag är på jobbet. Jag är mörbultad och haltar lite på vänster ben, men det är inga problem. Det tråkiga är ju att hästen blir sjukskriven nu, han är matnyttig för och det är den enda häst jag har som startar och tjänar lite pengar. Man kommer ju sakna att åka och tävla. Sen blir det massa strul med försäkringar och så där. Sulkyn blev ju bara skrot...

Ove A Lindqvist som var vållande till olyckan fick 1 200 kronor i böter för att ha stört medtävlare vid nedtagning av galopperande häst.