Efter jättesuccén – Nurmos laddar om i kväll på V86

Timo Nurmos kvalade in fyra hästar till Svenskt Travderby – jagar nya framgångar på V86

Foto: kanal 75
TRAV

Timo Nurmos hade show i tisdags och kvalade in fyra hästar till Svenskt Travderby.

I kväll kan han spela en ny huvudroll då han har fyra hästar till start inom V86.

– Xena Brick är stallets bästa chans, säger Timo Nurmos på stallets hemsida.

Timo Nurmos blev kvällens man under tisdagens Derbyttagningar på Jägersro.  Nurmos hade 15 hästar till start i uttagningsloppen och sju av dem kvalade in till finalerna. Fyra till finalen av Svenskt Travderby och tre till Derbystoet. Totalt tjänade stallet 840 000 kronor – på en kväll.

– Jag är mycket nöjd. Man kan inte vara annat, säger Nurmos om framgångarna.

Även förra året hade Nurmos fyra hästar i finalen av Svenskt Travderby, då vann hans häst Beau Mec loppet och 1,6 miljoner kronor. Nurmos knep även tredjeplatsen med sin häst Aga Khan Boko.

Fyra hästar på V86

Om den fina stallformen håller i sig kan Nurmos spela en viktig roll vid kvällens V86-tävlingar. Inom V86-spelet selar Nurmos ut fyra hästar.

Först ut är Ayar Boko som bara fått besöka vinnarcirkeln en gång under sin karriär. Men Nurmos tror att seger nummer två kan komma snart.

– Hästen galopperade direkt ifrån andraspåret i voltstar senast. Gången innan var han inblandad i en stenhård 1.08-öppning och fick mjölksyra. Hästen är annars bra i ordning och jag har tidigare varnat för att han kan vinna lopp när som helst. Han har utvecklats mycket på slutet och det känns som att han kan släppa till ytterligare när som helst. Jag väntar på att han snart lägger i femmans växel också, säger han på stallets hemsida.

Laddas mot Kriteriet

Chelsea Boko vann långa E3-finalen på Färjestad senast och blir storfavorit i V86-3.

– Han fick en välförtjänt vila efter E3-segern och har sedan tränat på kontinuerligt. Det var aldrig meningen att starta i korta E3 utan jag bestämde tidigt att vi skulle stå över. Nu är siktet helt inställt på Kriteriet. Det här är ett lopp i led mot uttagningsloppen. Hästen känns fräsch och fin och har även varit inne på Solvalla och gått jobb nyligen. Men han är inte trimmad utan toppformen hoppas jag kommer till Kriteriet. Han är dock en så pass bra häst att han mycket väl kan räcka här ändå. Han har bra spår och är snabb ut bakom bilen. Jag blir inte förvånad om han vinner men heller inte besviken om han inte gör det, säger han.

”Hon är lite småtrög”

Nyförvärvet Salsa Knight gör sin första start för sin nya tränare. Stoet kom till Nurmos under i början av juli och har sedan dess både fått en längre vila.

– Det är en stor och rejäl häst men hon var väldigt smal när hon kom. Det är sällan man ser en så mager häst som hon var då. Vi tränade därför ingenting under tre veckor utan hon fick bara vila och äta upp sig. Nu börjar hon se bättre ut och har tränat på kontinuerligt ett tag. Hon är lite småtrög hemma men det känns som att det finns bra kapacitet i hästen. Men om det är någon toppform direkt är svårt att säga och man ska ha i åtanke att hon inte tränades alls under en period. Jag är i alla fall nöjd med henne nu och vi provar så vår vi se hur långt det räcker.

Stallets bästa chans är segerstaplaren Xena Brick som har tagit fyra raka segrar. I kväll kan det bli ännu en vinst.

– Det är en jättefin typ av häst, fin tränare som är lugn och fin att köra. Hon har alla möjligheter att utvecklas till en topphäst och vi siktar på Oaks i höst. Hästen har känts fortsatt bra i jobben efter senaste starten och jag är optimist. Hon har ett bra läge bakom bilen och det är stallets bästa chans under kvällen, säger Nurmos på sin hemsida.