ATG:s nya vd: Vi måste samla alla mot samma mål

Foto: LARS JAKOBSSON
Ersätter Remy Nilson Hans Skarplöth blir ny vd på ATG den 1 januari 2013.
TRAV

Hans Skarplöth är mannen som ska leda ATG framöver.

Nu berättar 40-åringen om travintresset, jobbet som vd och sina planer för spelbolaget.

– En utmaning som står framför oss är att vi har haft vikande siffror i år. Det gäller att samla alla mot ett gemensamt mål, säger han.

Det har spekulerats i månader om vem som skulle efterträda Remy Nilsons roll som vd för ATG.

Under måndagen presenterades hans efterträdare: Hans Skarplöth. Skarplöth som just nu arbetar som vd för Viasat Norden och tidigare varit vd för Viasat Sverige.

Nu ser han fram emot att börja sitt nya jobb på ATG vid årsskiftet.

–  Det är otroligt spännande. Jag har precis varit och träffat personalen på Solvalla. Det ska bli roligt. Jag ser verkligen fram emot det här. Remy jobbar till den sista december och den första januari tar jag över, säger han.

”Mycket på Solvalla”

40-åringen, som är uppväxt på en bondgård i Haninge har genom åren sprungit en hel del på trav, men sista åren har han haft en paus från sporten.

– Jag har ett svart hål de senaste 15 åren vad det gäller trav beroende på att jag har arbetat mycket och haft små barn. Men innan det var jag mycket ute på Solvalla och jag har även varit på Visby, Åmål och Jägersro.

– En reflektion är att hästarna är helt nya, men jag känner igen många efternamn på kuskarna – även om det har tillkommit något förnamn. Men ofta med samma efternamn.

Vad är det som du gillar med trav?

– Det är en blandning mellan sport och spel som gjorde att jag började gå på trav. Jag är väldigt idrottsintresserad och travsporten har alla element som triggar mig när det gäller idrott. Det är olika förutsättningar, det är startspår, skador och det är tävling. Och tävling gillar jag.

Nu när du har fått jobbet som vd för ATG, har du börjat kika mer på trav nu?

– En stor fråga var om jag skulle bege mig ut till Solvalla för att se Kriteriet i söndags. Men jag bedömde det som olämpligt innan vi hade gått ut med att det är jag som tar över. Men givetvis tittar jag mer på trav och galopp nu.

”Tar med sig saker från Viasat”

Hans Skarplöth har arbetat i åtta är på Viasat som vd, försäljningsdirektör och försäljningschef.

– Jag tror att det finns en hel del saker inom min nya tjänst på ATG som tangerar det som jag har gjort de senaste åren på Viasat. Kombinationen att få göra något nytt samtidigt som jag kan ta med mig saker som jag har varit med om på Viasat. Det som är mest relevant är att vi har gjort en förändring av Viasats sportkanaler. Vi har gått från de sportkanaler som hette 1, 2, 3 till att ha genrekanaler; fotboll, motor, ishockey och golf. Man kan tycka hur svårt är det att byta namn? Men det har varit en massa paketeringsfrågor, att jobba med kända ansikten och göra en kanal som är riktigt relevant för målgruppen. Jag tror att det finns saker där som jag kan ta med mig till trav- och galoppsporten.

Har du redan nu något som du vill förändra eller göra?

– Alla frågar nu efter en programförklaring, men det vore naivt och tro att jag nu kan ha en plan hur jag ska förändra hela världen. Jag skulle vilja be om några dagar innan jag ger en programförklaring.

– Men en utmaning som står framför oss är att vi har haft vikande siffror i år. Det gäller att samla alla mot ett gemensamt mål. Det finns så många olika intressenter i det här. Det är hästägare, kuskar, uppfödare och travbanor. Det finns så himla många intressenter och det gäller att samla alla dem mot ett gemensamt mål.

Hur känns det att det är så många olika grupper som ska vara nöjda?

 – Det läskiga är ju att det finns säkert en miljon åsikter, men jag väljer att fokusera på det trevliga. Det finns otroligt många engagerade människor. Det är en kraft att försöka ta reda på, säger han.

FAKTA

Mer om Hans Skarplöth

Hans Skarplöth

Ålder: 40 år

Civilstånd: Gift, tre barn

Bor: Haninge utanför Stockholm

Tidigare positioner:

VD Viasat Norden 2011-

VD Viasat AB 2008-2011

Försäljningsdirektör Viasat AB 2006-2007

Försäljningschef butik Viasat AB 2005-2006

Försäljningschef Philip Morris 2002-2005