Sms:et till ägaren – fick miljonbeskedet mitt under flygning

Foto: kanal75
Sebastian K. vann Masters du Trot efter millimeterdrama. Ägaren Tristan Sjöberg-Knutsson fick segerbeskedet via sms efter loppet. (Bilden är ett montage).
TRAV

Sebastian K. vann Masters du Trot på Solvalla med 2,2 miljoner i förstapris.

Ägaren Tristan Sjöberg-Knutsson satt på ett flygplan när loppet gick och fick segerbeskedet – via sms.

– Det är det mest prisvärda sms:et jag har fått, säger han med ett skratt.

När målfotot förstorades och spänningen nådde sitt kulmen på Solvalla efter Masters du Trot i söndags satt delägaren till Sebastian K., Tristan Sjöberg-Knutsson, på ett flygplan mellan Seoul och San Francisco – helt ovetande om dramat.

Hur det gick vet de flesta redan.

Sebastian K. vann storloppet och fick segerchecken på 2,2 miljoner kronor med några millmetrars marginal före Save The Quick som kördes av Örjan Kihlström.

”Väldigt glad”

Efter loppet skickade Åke Svanstedts försteman, Glenn H Persson, ett sms till Tristan som ägaren läste direkt när han landat i San Francisco.

– Jag hade fått ett sms av Glenn H när jag satt på planet mellan Seoul San Francisco. Det stod ”Grattis”, med en smiley efter. Då förstod jag att han vunnit, så jag ringde upp honom fort och fick höra hur loppet gick till, då blev jag väldigt glad, berättar Tristan Sjöberg-Knutsson som deläger stjärnhästen tillsammans med sin bror Mikael Knutsson.

– Det är det mest prisvärda sms:et jag har fått. Såna tackar man inte nej till, säger Tristan och skrattar.

”Pappa följer med från himlen”

Tristan Sjöberg-Knutsson bor i Singapore och anledningen till att han missade sin guldklimps storlopp på Solvalla var att han var tvungen att åka till Las Vegas på världens största casinomässa. Efter pappan, Bertil Knutssons död för några månader sen, har sönerna Tristan och Mikael fått en större roll i familjeföretaget TCSJohnHuxley's och hästaffärerna.

– Det var ett härligt race, det var synd att jag var tvungen att sitta på ett flyg den här gången. Det är konferens här i en vecka nu.

–  Det är fantastiskt, jag har loggat in på ATG Live och sett loppet. Det var ett hemskt intressant lopp. Örjan (Kihlström) visste exakt vad han hade i ryggen och att det bara var Sebastian K. att slå. ”Sebbe” hann dit, men det var ju bara med millimetrar...

–  Det tråkiga är att Bertil (pappa till Tristan och Mikael) gick bort för några månader sen, jag hade velat att han fick uppleva det här. Men på något sätt tror jag han är medveten om vad som händer. Han får följa allt från något moln däruppe.

Psykisk överväxel

Tidigare har det pratats om att Sebastian K. har haft dålig ”skalle” och stridsmoral, men efter söndagens insats hoppas Tristan att det är slut med det.

– Han kämpade riktigt bra. Folk har ifrågasatt hans vinnarskalle, men nu krigade han hela vägen till linjen. Åke har hittat en psykisk överväxel i honom. Det är mycket kul! Han får en annan typ av träning nu, mer styrketräning och han har gått upp ett par kilo i muskler, säger delägaren.

– Nu är det han, Commander Crowe och Ready Cash som är lite ”speciella”, i alla fall som jag ser det.

Hur firar du segern?

– Jag kommer att fira med mina närmsta kollegor i kväll (läs måndag kväll). Det blir middag med något bra kött och några flaskor fint vin.

Sebastian K. har visat sig vara en av världens bästa hästar under sommaren, hur ser du på framtiden?

– Jag ser fram emot nästa år jättemycket. Åke sa efter Hugo Åbergs att med lite vintervila och uppträning ska vi kunna putsa några tiondelar på den tiden nästa år, berättar Tristan från ett 32-gradigt Las Vegas.

Med tanke på att Sebastian K. gick 1.09,0 över 1609 meter i Hugo Åbergs Memorial kommer nog bröderna Knutsson och Åke Svanstedt att få ett fint nästa år...

Sebastian K. har nu tjänat 11,3 miljoner kronor på karriärens 51 starter. Bara på de fem senaste starterna har hästen tjänat över fem miljoner kronor.