”Bajsbråket” går vidare: nu åtalas Stefan Melander

Foto: kanal75
TRAV

Stefan ”Tarzan” Melander åtalas för otillåten miljöverksamhet och brott mot miljöbalken.

Anledningen: bristande gödselhantering på sin hästgård.

–  Det jag kan bekräfta är att jag har lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten i Uppsala, säger Aino Alhem, kammaråklagare i Stockholm.

Stefan Melander och Åke Svanstedt dominerar i trav-Sverige just nu och den förstnämnde har förbättrat sina siffror avsevärt i år och vunnit flera storlopp.

Men på sidan av tävlingsbanan är ”Tarzan” i lite blåsväder just nu.

Redan i januari i år rapporterade Trav365 att kommunen inte var nöjda med Melanders gödselhantering på travcampen i Tillinge. Efter inspektioner hade man synpunkter på gödselplattan och att hästskiten kom utanför betongplattan.

Efter det har bråket mellan ”Tarzan” och kommunen fortsatt.

Nu har gödselfallet gått vidare till åklagare.

– Det är inte vårt ärende utan vi har anmält honom för miljöbrott till polisen. Det har gått till åklagare och åklagaren har tittat på det här och prövat om det är något att ta upp. Det har de hittat att det är. Vi är inte inblandade i det, men däremot är vi inblandade att vi driver ärendet vid sidan av för att få en bra gödselhantering, säger Sanna Strindberg, miljöinspektör vid Enköpings kommun.

Körramp av gödsel och jord

Stefan Melander åtalas för otillåten miljöverksamhet och brott mot miljöbalken och åklagaren yrkar på böter på 75 000 kronor.

Bland annat har en körramp byggts av en blandning av gödsel och jord dessutom har gödselplattan inte varit tillräcklig och gödsel har kommit utanför, vilket gör att det finns risk att marken kan förorenas.

– Det jag kan bekräfta är att jag har lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten i Uppsala. Jag har väckt åtal angående otillåten miljöverksamhet och brott mot miljöbalken. Jag har inte mer att tillägga än det som står i stämningsansökan, säger Aino Alhem, kammaråklagare i Stockholm.

”Löpande vite månad för månad”

Sedan tidigare har Enköpings kommun begärt Stefan Melander på 390 000 kronor i viten efter bristande gödselhantering.

– Det har legat ett löpande vite månad för månad tills att han har åtgärdat det vi vill. På den ena punkten som gäller hans gödselplatta, som enligt lagstiftningen ska rymma gödsel för sex månader för det hästantalet som han har på sin gård.  Plattan ska förhindra läckage mot omgivningen. Där börjar han komma i ordning.

Dessutom har vi ett ärende som handlar om en körramp som delvis innehåller gödsel. Där vet vi inte riktigt vad som händer.  Han har utrett om de ska ta prover på den rampen för att se om det är läckage av gödselvatten.

– Tjänstemän har varit ute på gården i september och tittar på gödselplattan och vi får bedöma om vi ska utdöma något vite för september, säger Sanna Strindberg på Enköpings kommun.

”Ingen kommentar”

Trav365 har förgäves sökt Stefan Melander för en ny kommentar. Men så här har han sagt i tidigare artiklar som rör ”bajsbråket”.

– Det finns värre saker i livet än en dynghög. Det blåser och är dåligt väder, då är det lätt hänt att dyngan kommer på sidan om, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

Och när det gäller pengarna han begärts på:

– Jag har ingen kommentar.