”Jävligt dåliga, borde sparkas”

Foto: kanal75
TRAV

Stortränaren Timo Nurmos rasar mot Solvallas startpersonal efter helgens storlopp.

Nurmos menar att de förstörde chanserna för stallets Xena Brick i Oaks med 1,4 miljoner i förstapris.

– Jag tycker att dom på ren svenska är jävligt dåliga och de borde sparkas allihopa, skriver han på sin hemsida.

Fascination vann Svenskt Trav-Oaks på Solvalla i söndags i bländade stil.

Men efterspelet har inte handlat om vinnaren av de 1,4 miljoner kronorna.

Inför loppet var det flera orosmoment och det blev en omstart. Något som var helt fel, enligt stortränaren Timo Nurmos, som hade stallets Xena Brick till start i storloppet.

– Det förstörde min hästs chanser och startbilspersonalen gjorde en riktig tavla. Jag tycker att dom på ren svenska är jävligt dåliga och de borde sparkas allihopa. Nu skrek Erik Adielsson för fullt: ”Omstart, omstart”, när hans häst galopperade upp bakom bilen. Det var ingen som blev störd och alla andra var anslutna till bilen. Ändå går startpersonalen i fällan och blåser omstart helt felaktigt, skriver tränaren på sin hemsida.

”Oerhört synd”

I den giltiga starten som gick iväg galopperade Xena Brick och segerchanserna i loppet försvann efter bara några sekunder.

– Xena Brick blev stressad av det eftersom Jorma hade peppat upp henne i provstarterna innan och hon hade tagit ledningen. Nu blev det omstart och ett par minuters extra väntan. Hon stressade upp sig ytterligare och när det återigen blev full laddning i den andra starten blev det för mycket för henne och hon galopperade. Oerhört synd, skriver Timo Nurmos.

Han fortsätter:

– Det utdömdes heller ingen bestraffning för det här. Man sa att det var ett flertal ekipage som inte var anslutna bakom startbilen och det är helt felaktigt. De som blev straffade var alla hästarna och särskilt Xena Brick som hetsade upp sig och galopperade bort sina möjligheter.

”Får stå för honom”

Solvallas måldomare Karl-Erik Nilsson säger så här om kritiken:

– Som du förstår kan jag inte hålla med honom. Jag vet inte vad han har för underlag för att säga sådana saker, det får stå för honom.

Vad säger du om det som inträffade i Oaks?

– Huvudstarten sa till oss att det var flera som gjorde fel. Starten var mindre bra, därför tog han (Staffan Falk, huvudstarter) om den.

”Främsta orsaken var Goop...”

Staffan Falk var med i bilen och berättar om minuterna innan start.

– Upprinnelsen till allting var att den första starten blev avbruten. Det är den man kan diskutera varför den blev avbruten. Det är många ekipage som inte försöker komma ”rätt” inför start. Det känns som att det är ett ökande problem och det är något vi måste ta upp. Man kanske ska börja bötfälla där? När vi då sen kör andra starten har det blivit lite stressigt och hetsigt som många säger, därav galopperna på ett flertal.

Varför tog ni beslutet om omstart?

– Starten såg inte bra ut och jag blev tvungen att ta om den. Den främsta orsaken var att jag var rädd att Björn Goop och Digital Media skulle få en flygande start. Sen skrek Erik Adielsson något som jag inte uppfattade. Och i samband med att hästen galopperade så kanske han skrek något om materialfel eller något, så det kändes rätt att ta om. Men hade bara Eriks (Adielsson) häst galopperat, hade det inte blivit en omstart, säger Staffan Falk.

Vad säger du om Timo Nurmos skarpa kritik mot er?

– Var och en har väl rätt att säga sin åsikt. Omstarten berodde på att flera ekipage inte var ”där”. Det berodde inte bara på Erik Adielsson, som det har snackats om, klargör huvudstatern.

Trav365 har sökt Erik Adielsson för en kommentar utan att lyckas, men på Twitter skriver stjärnkusken:

”Det jag skrek var att man borde ta om starten för att min häst inte fått en rättvis chans. ALDRIG något om materialfel. Slut ifrån mig”.