”Kvinnojägaren” siktar på ledning: ”Läget är perfekt”

Foto: aln
TRAV

Gulddivisionen ser ovanligt öppen ut i morgon.

En nyckel till ­lösningen är Womanizer, kan han hålla ledningen från innerspåret?

– Han är snabb ut, ­läget är perfekt. Det ska bli spännande, säger ägaren och tränaren Jarno Kauhanen.

Womanizer har haft en fantastisk säsong och tagit klivet in i eliten.  Drygt 1,1 miljoner kronor har hästen sprungit in i år och det är bäst i morgondagens fält.

Womanizer tränades från början av Gooparna, Jarno Kauhanen har haft hästen

i två och ett halvt år och att det är den bästa han haft ­råder det ingen tvekan om:

– Att klättra från lägsta klass ända upp i guld är inte lätt utan att vara med i årgångslopp då prispengarna inte är ­lika höga

i Finland. Jag är rädd att jag aldrig kommer ha en så bra häst igen. Det är häftigt att man kan vara med och tävla och få såna här upplevelser utan att vara idrottare själv, tycker Jarno som är veterinär och har fem hästar på träningslistan.

Elfte gången gillt

I somras var ”kvinnojägaren” tvåa bakom Commander Crowe i Kymi GP och det följde han upp med att vinna C Th Ericssons Memorial på Solvalla under Jubileumspokalskvällen. Då slog han Oracle och Caballion.

– Det var elfte försöket för mig i Sverige och första segern. Jag kunde aldrig vänta mig att han skulle vinna. Jag var i sjunde himlen. Allt var perfekt. Mycket folk, bra stämning, fint väder. Det var en hundra­procentig upplevelse, säger Jarno Kauhanen som när Sportbladet når honom har planerat klart resan från Finland till Hudiksvall.

Först blir det båt, sedan övernattning på Söderby Gård några mil norr om Stockholm för att under lördagen åka till Hagmyren. Det ska inte ­vara några problem, hästen är van vid att resa.

Men senast hästen var

i Sverige och tävlade i Åby Stora Pris slutade det med två nollor:

– Planeringen gick åt skogen. Bilresan från Stockholm tog sju timmar och det var blåsigt och vi kom fram sent på fredag kväll. Hästen var nedsatt av resan. Det gick bra i 1.07-tempo men inte i 1.05 …

Lättare motstånd

Morgondagens motstånd är inte lika tufft, dessutom säger Jarno att hästen alltid lyft sig ett snäpp efter tuffa lopp:

– Har han en bra dag har han säkert chans att vinna. Han har vunnit många lopp från spets men är också bra i ryggar när han får spara speeden, det såg vi ju på Solvalla nyligen.

Taktiken?

– Jag har svårt att se ­honom vinna från dödens, alla andra positioner är bra. Om hästen känns bra i värmningen och kusken (Harri Koivunen) lyckas hålla ledningen kanske han kör där.

ARTIKELN HANDLAR OM