Ny trippel för travets kung

TRAV

Han tar dubblar och tripplar varje vecka

i V75.

Kungen i svensk travsport, Åke Svanstedt, gjorde ett nytt hattrick på Hagmyren.

Samtidigt visade Hallsta Lotus återigen att han inte har någon toppform – tredje raka förlusten som storfavorit i V75.

Det finns 400 professionella travtränare

i Sverige.

Merparten av dem får sällan eller aldrig uppleva en dubbelseger i V75. Än mindre att vinna tre lopp samma dag i travets elitserie.

När Åke Svanstedt vecka på vecka tar tripplar om vartannat, känns det nästan som vardagsmat.

Förra veckans kriteriehelg på Solvalla blev det fem V75-segrar till stallet. Nu spädde Svanstedt på med en trippel genom Covington Ås, Flowstarter G. och Pine Alone. Därmed är han uppe i 48 tränarsegrar i V75 hittills i år.

– Det är lätt att glorifiera sig själv men det är TEAM Svanstedt som har de här framgångarna. Allt ifrån hästskötare, hovslagare, banpersonal, veterinärer, transportörer, med flera. Allt måste fungera och jag vill lyfta fram personalen som gör ett mycket bra jobb, säger Åke Svanstedt.

●●●

Huvudstartern sa i en intervju i Vinnare V75 att han kanske gjorde fel som inte blåste omstart i V75-1. Men Peter Eriksson bakom Calvados Crane – som krokade ihop med Brianson i uppsamlingen bakom bilen – kunde också ha vänt om och påkallat en omstart genom att hävda materialfel. Nu fick Calvados Crane lägga en rejäl speed för att komma fram till vingen och var chanslös att ta ledningen ifrån Covington Ås. Calvados Crane blev het och stannade totalt medan Covington Ås höll undan knappt.

Tog femte raka segern

Att en häst tar fem raka segrar är inte så vanligt i dagens travsport. En som kan stoltsera med det är Flowstarter G. Men frågan är hur det hade gått om inte ledande Lipstick Jungle hade galopperat mitt på upploppet.

– Det kändes som att jag var slagen men när jag sedan tittade på reprisen vete sjutton om jag kanske inte hade vunnit ändå. Hästen gjorde i alla fall ett väldigt bra slutvarv, säger Svanstedt.

Han fullbordade sitt hattrick med Pine Alone som med en vass spurt fångade in den undflyende ledaren Stormysky på mållinjen.

Föll som storfavorit – igen

Hallsta Lotus förlorade på nytt som storfavorit i V75. För tredje gången i rad. Helt klart har han ingen toppform längre men det är inte heller att begära efter en lång och framgångsrik säsong.

Varför han fortsätter att starta?

Tja, han har trots allt sprungit in en halv miljon kronor (inklusive seger i Nordiskt Mästerskap i Finland) på de fyra senaste starterna…

Nu vann istället Lix Mollyn där Torbjörn Jansson gjorde en perfekt tempobedömning i ledningen och eldade på vad som gick till slut. Segern blev helt överlägsen.

●●●

Att någon vinner gulddivisionen på 1.12,0 över kort distans är inget uppseendeväckande. Ledande I Won’t Dance skrynklade ihop sig helt och pallade inte med 1.08-öppning i blåsten. Istället vann Youpie enkelt när han speedade ifrån allt för John Östman. Hästen har helt klart fått en nytändning hos Sören Lennartsson i Umeå.