Svenskarnas köp – handlat hästar för 40 miljoner kr

TRAV

Svenska hästägare har shoppat för 40 miljoner kronor på bara några månader.

Merparten av hästarna har handlats i Frankrike och USA.

– Det är mest plus, att det finns stort intresse, säger Stig H Johansson.

Foto: aln

Det har varit en negativ trend för uppfödare och hästägare i Sverige de senaste åren. Men under årets Kriterieauktion vände siffrorna uppåt.

Om än lite.

Det blev en högre omsättning och viss förbättring av snittpriset, det rapporterar asvt.se (Avelsföreningen för svenska varmblodiga travhästen) som har hand om hästauktionerna i Sverige.

Succé i Frankrike

Siffrorna har ökar lite i Sverige, men svenskarnas intresse för att shoppa hästar i utlandet har ökat markant i år.

I början av september var flera travprofiler på plats vid hästauktionen i Deuville i Frankrike för att leta nya travhästar.

Resultatet: Svenskarna handlade 44 hästar för omkring 13 miljoner kronor.

–  Svenskarna har fått upp ögonen, det finns en ny typ av fransk häst nu. Hästarna var inte så välstammade förut, nu finns det väldigt gott om fina hästar med bra stam. Man föder upp en bra häst här i Frankrike, aveln har gått framåt fortare här än i Sverige, säger experten Anders Lindqvist om det ökade intresset.

”Ett stort intresse”

Men hästägarna från Sverige var inte nöjda efter Frankrike-äventyret. I förra veckan var det en stor hästauktion i Lexington, USA.

Där fortsatte shoppandet.

Svenskarna spenderade 23 miljoner kronor och totalt 61 ettåringar köptes.

– Visst kan man tycka både och om det. Mest plus är det trots allt. Att det fortsatt finns ett stort intresse. Framför allt i USA så finns ett bredare utbud på toppstammade ettåringar. Det är inget snack om den saken, skriver Stig H Johansson i sin krönika i Sportbladet.

Ludde: ”Retar mig”

Jägersro-profilen Lutfi Kolgjini är inte lik nöjd med de nya trenderna – att miljonerna hamnar utomlands och inte i Sverige.

– Det är sådant som retar mig och någonting för svensk travsports styrande att tänka på.

Vad kan vi göra för att alla de här svenska miljonerna ska stanna i

Sverige?, frågar han sig i sin krönika.

Jim Oscarsson, Stefan Melander och Courant var några av de hästägare som köpte flest hästar i Lexington, enligt facktidningen Travronden.

ARTIKELN HANDLAR OM