Hyllningarna efter uppvisningarna på Solvalla: ”Makalöst”

Fina prestationer under onsdagens V86 – tränaren och kusken lyriska

Foto: LARS JAKOBSSON
Seger på V86 Tvåårige Re Doc och fyraårige Occhione Jet visade upp sig på Solvalla under onsdagen.
TRAV

Vilka prestationer!

Tvåårige Re Doc och fyraårige Occhione Jet värmde Solvalla-publiken med två insatser av yppersta klass i höstkylan.

– Det är makalöst att sitta bakom honom. Han bara dunkar iväg, sade en strålande glad Åke Lindblom.

–  En fantastisk häst, vi kan fokusera på det, replikerade Erik Adielsson.

Att två undantagshästar hade föreställning på onsdagskvällen råder det inget tvivel om.

Först att glänsa var Åke Lindbloms Re Doc som visade sig huvudet högre än övriga i ett Breeders Crown-lopp sprängfyllt av tvååringstalanger.

Trots en resa långt bak i kön, en störning när han skulle sätta in attacken knappa varvet från mål och en slutsväng i fjärdespår så stormade den mäktige fuxen förbi sina kullkamrater.

1.10,5 sista 600 meterna med så dryga spår en kylig oktoberkväll är starka papper för vilken fullfjädrad tävlingshäst som helst.

För en tvååring är karriärens fjärde start är det något långt utöver det normala.

– Ända sedan jag såg honom i hagen som föl så har jag tyckt att det är något alldeles extra, sade Åke Lindblom som redan innan loppet deklarerat att Re Doc är den störste talang han tränat.

175 000 kronor blev belöningen och 1.14,5/1 640 meter autostart tiden för fuxen som mycket väl kan visa sig vara kungen i en svensk tvååringskull som ser ut att vara den bästa på flera år.

– Det är makalöst att sitta bakom honom, han bara dunkar iväg. Jag lovar att han kan springa ännu fortare, berömde Lindblom som hade en lyckad kväll och även samlade ihop två andrapris.

Elitloppstempo

Något extra både vad gäller utseende och kapacitet finns onekligen också hos Stig H Johanssons fyraåring Occhione Jet. Italienaren har varvat prestationerna sedan han kom till Sverige, men var denna kväll på sällan skådat löphumör.

Mellantiderna 1.07,7/500 meter och 1.10,4/1 000 meter hade platsat i vilket elitloppsförsök som helst, nu handlade det om full distans och bistra yttre förutsättningar.

– Han var väldigt vass, en helt annan häst än tidigare. Det förstår väl alla att jag inte kör 1.10,5 ett varv för att det är roligt, förklarade Erik Adielsson som låg tillbakalutad 50 meter före klungan under huvuddelen av loppet.

I slutsvängen började det ta emot, men när övriga kom ikapp och Mermaid Ås skulle sätta klorna i ledaren så gick Occhione Jet undan med spelande öron på 1.12,5/2 140 meter autostart.

– Jag tittade inte hur långt det var till de andra utan försökte bara köra så långsamt som möjligt utan att kväva honom. På något sätt känns det som att det fanns någon procent kvar i mål, annars sträcker han inte på sig som han gör sista 50 meterna. Man trivs ju inte när hästen får ett sådant lopp, men det var en enastående prestation. Det är en fantastisk häst, vi kan fokusera på det, sade Erik Adielsson.

Jackpott på onsdag

"Stig-Erik" hade för övrigt också en strålande kväll totalt och kunde bokföras för ett V86-hattrick. Segerreceptet var detsamma i alla lopp, med skillnaden att Indigious och Pine Rolls båda var reglerbara i tätpositionen.

Dessa två utgjorde inledningen till en sällsynt favoritparad som bröts först i V86-avslutningen när Björn Goop dök till front med Global Nelly och pressade upp värdet strax över tusenlappen.

Däremellan hade Bailey Sweet Grim, Beckman och True Advantage alla problemlöst motsvarat förväntningar och förlängt sina segerrader.

Det fick till följd att utdelningen på sex rätt uteblev och att det vankas jackpott nästa onsdag då en ensam vinnare med åtta rätt förväntas bli tio miljoner kronor rikare.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM