Raja är redo - för äventyr i Paris

Stjärnhästen stod för en imponerande seger i SM

Foto: Kanal 75
Raja Mirchi laddas för Frankrike i vinter.
TRAV

GÖTEBORG. Penningmässigt var det Lufti Kolgjinis största seger 2012.

Prestigemässigt? Största på flera år.

Fajten hade byggts upp hela veckan.

Lutfi Kolgjini med Raja Mirchi mot Sebastian K. som han tränat fram och under sensommaren och hösten firat makalösa framgångar för Åke Svanstedt. 600 000 kronor till vinnaren, men för Ludde var knappast pengarna det viktigaste.

Att han ryckte skorna för första gången var en signal om att något stort var på gång.

I tv-programmet Vass eller kass i fredags kväll sa Erik Adielsson att Raja Mirchi

är en bättre häst än Sebastian K., tidigare har jag bara hört Lutfi Kolgjini uttala sig liknande.

Noterbart är att dessa två herrar är de enda som kört båda hästarna.

I våras höll Kolgjini på att bygga en ny, brant backe där hästarna skulle tränas för att orka med stigningen på Vincennes. I den har Raja fått jobba.

Oj, oj, oj, vad fin han var i går.

Det enda Kolgjini var orolig för efter loppet är att formen ska komma för tidigt, det är drygt tre månader kvar tills han ska vara som bäst, det är då han ska vinna Prix d’Amerique.

Tänk Paris i januari med Maharajah, Raja Mirchi och Quarcio du Chene. Dessutom spelar Paris SG mot Lille dagen före Pd’A körs. Lär bli mycket blågult i romantikens huvudstad den helgen.

När Sebastian K. slog Commander Crowe i Åby Stora Pris i två raka heat var förutsättningarna idealiska för honom. Den här gången var det tvärtom. Bakspår och lång distans. Tycker Sebastian påminner om Torvald Palema som också var fantastiskt speedig men inte kom till sin rätt när han tvingades göra loppen på egen hand.

Åke Svanstedt kunde i alla fall glädja sig åt en trippel. Dessutom blev sonen Anders mästare i lärlings-SM.

Hängde med stallbacksreportern Per Skoglund i går. När vi träffade Fredrik B Larsson sa Per att du kan aldrig bli sämre än tvåa i dag. Bara att köra till spets och släppa till Raja, resonerade Per.

Så gjorde Larsson, trots att det blev startgalopp. Han körde till ledningen fast efter ett varv. Snygg manöver av kusken som fått en del skit när Caballion tappat travet.

Hot Tub vann monté-SM – som tolv­åring!

Viola Silas skadad igen. Tråkigt och hennes oturskvot känns fylld nu. Hoppas hon kommer tillbaka.

Harry Haythrow tangerade Brian Keys rekord i antal raka starter på V75 (27 stycken!) när han blev fyra. Fjärdeplatsen innebär att Harry har 1 491 700 kronor på kontot och gränsen går vid 1,5 miljoner. Därmed är han kvar i silverdivisionen. Frågan är bara om startpoängen räcker för att komma med på Jägers om två veckor som planen är. Jag tror det. Men det kan bli lika tajt som flera upploppsstrider var på Åby.

Sto-SM till exempel där Global Kitten växlade ner flera trötta hästar och fick ett efterlängtat guld efter silverpengen i fjol.

Linus Hedrén

ARTIKELN HANDLAR OM