Överlägsen seger – i storloppet

Foto: Foto av Kanal 75
Zen Zansai Zaid vann St Leger i överlägsen stil.
TRAV

 Zen Zansai Zaid var starkast i styrkeprovet St Leger på Täby Galopp.

Med Jacob Johansen i sadeln gick han undan till säker triumf.

– Det här känns mycket bra, kommenterade hästens tränare Tommy Gustafsson.

Efter en tredjeplats i danska derbyt och en fjärdeplats i det svenska fick Zen Zansai Zaid, "Z" kallad av ägare och tränare, äntligen sätta pricken över i. I klassiska St Leger över mastiga 2 800 meter på Täbys gräsbana serverades han ett fint lopp av Jacob Johansen. Det tackade han för genom att enkelt ta hem förstapriset på 300 000 kronor.

– Jacob red ett perfekt löp, berömde Tommy Gustafsson som spår Zen Zansai Zaid en fortsatt ljus framtid.

– Nu blir det nog vila fram till våren. Han har ett bra psyke, loppen verkar inte ta något på honom, så vi har förhoppningar inför kommande säsonger.

Största checken till Gråberg

Det blev favoritseger i Breeders´ Trophy Juvenile för skandinaviska tvååringar. Quite A Mission och Per-Anders Gråberg dominerade i ledningen från start till mål.

Den tvåårige hingsten lade därmed beslag på söndagens största prischeck som var på 309 156 kronor. Niels Petersen tränar talangen som tog andra raka segern i sitt livs tredje framträdande.

Uppvisning av Neuroths ädelsten

Vinterfavoriternas Pris, där även tvååriga importer är startberättigade, blev en uppvisning av favoriten Diamant som växlade ner konkurrenterna till småmynt över upploppet.

Wido Neuroth tränar vinnaren som reds avvaktande av Jan-Erik Neuroth.

– Den bästa tvååring jag ridit, konstaterade segerjockeyn imponerat.

Segern i Vinterfavoriternas Pris var värd 300 000 kronor och därmed har den tyskfödde hingsten tjänat 639 216 kronor via fyra segrar på fem starter.

I vinnarcirkeln avslöjade Wido Neuroth att han drömmer om tyska derbyt med sin ädelsten.

Entangle tackade för sig

Galoppdrottningen Entangle tackade för sig genom att vinna Coolmore Matchmaker Stakes tillsammans med Jacob Johansen. Med 20 segrar på 32 starter och 4 690 819 kronor på vinstkontot rundar det sexåriga stoet av tävlingskarriären. Det kommer även hennes norske tränare Arnfinn Lund göra innan årsskiftet.

– Jag vill tacka Arnfinn och ägarna för att jag har fått rida den här hästen. Det jag har fått uppleva är något alldeles speciellt och jag kommer aldrig att glömma henne, sa Johansen.

I Songline Classic tog Fabricio Borges favoritspelade Energia Carioca en enkel seger med Carlos Lopez i sadeln.

Ola Johansson /Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM