Doldisen efter chocksegern: ”Har tvivlat...”

Foto: aln
Hans R Strömberg till vänster firar storsegern i Tyskland.
TRAV

Inte en seger hittills i år.

Då slog Hans R Strömbergs On Track Piraten till och vann storloppet Grosser Preis von Deutchland.

– Jag har tvivlat lite på honom, säger tränaren dagen efter succén.

Gårdagens chock i trav-Europa var definitivt när dalahästen On Track Piraten, tränad av Hans R Strömberg, tog skalpen på finske monsterhästen Brad de Veluwe.

I tyska storloppet Grosser Preis von Deutchland serverade Jos Verbeeck, för dagen kusk bakom Strömbergs talang, hästen ett perfekt lopp.

Hästens tack? Att enkelt gå förbi Korvenojas segerstaplare över upploppet.

– Vi går på moln i dag, det var häftigt! säger Hans R Strömberg när Trav365 når honom på måndagsmorgonen.

– Jag vet att jag har en bra häst, han har mött Brad de Veluwe förut och spurtat bra bakom honom, så helt omöjligt trodde vi inte att det skulle vara, fortsätter han.

”Suveränt kört”

Hur kändes det att se loppet från sidan?

– Det blev ju helt suveränt perfekt kört. Det såg ut som att Verbeeck hade det som mål, att köra till ledningen, för att sedan släppa till Korvenoja. Sedan bara joggade han med, han drog inte ”ryckarna” eller någonting, säger Strömberg och skrattar nöjt.

– Hästen fick ett perfekt löpningsförlopp och det är han inte bortskämd med. Han har fått många lopp i ”dödens” och riktigta häxlopp.

”Jos var ruggigt glad”

Inför söndagen storlopp i Tyskland hade On Track Piraten inte vunnit ett lopp under året. Något som har bekymrat tränaren som haft stora förhoppningar och förväntningar på sin travare.

– Jag har tvivlat lite på honom, det känns som att han inte har varit hundra i hals och så där. Efter att han klappade igenom på Gävle för två starter sedan fick han medicin mot halsproblemen och fick även gå utomhus tillsammans med en annan häst, det verkar han ha tagit till sig riktigt bra.

Varför blev det Jos Verbeeck som kusk?

– En av ägarna är lite bekant med honom, så jag sa till henne att vi skulle prova Verbeeck. Han sa ja direkt och det blev klart för en månad sen. Det roliga var att han blev så ruggigt glad och han var som en kung därnere. Man blev nästan rörd över hur glad Jos var efter segern. Han har ju lite halvdåligt rykte, men han var jättebra att ha att göra med.

Hur firade ni segern?

– Jag åkte hem, men ägargänget var kvar. De hade beställt in champagne redan innan loppet, ha ha. Det var en höjdare utan dess like.

Hur ser framtiden ut för On Track Piraten?

– Han är inkvalad till final i Solvalla-serien, så den går 17 november, i och med V75-tävlingarna på banan.

Frankrike i vinter?

– Han är valack, så det är lite begränsat med lopp. Men det är klart att det är intressant, om inte i år, så nästa. För bra hästar finns det alltid lopp, säger Hans R Strömberg.

Förstapriset i loppet 893 568 kronor och nu har dalahästen knappt 2,5 miljoner kronor på kontot.

ARTIKELN HANDLAR OM