Micke Nybrink: Årets grövsta stallkörning

Expertens krönika

TRAV

Jag såg årets grövsta stallkörning på ­Umåker i fredags.

Chrille ”62 mille” Eriksson vet hur man botar Travsverige.

Och när ska strecklistan uppdateras ­efter varje lopp?

Det var beklämmande att se, deprimerande. Ångest. Hur någon kan vara så satans fräck övergår mitt förstånd. Ni såg det inte? Jag trodde det var en Bröderna Marx-film. Måldomaren förhörde hjälpryttaren – men friade.

God natt.

Så här: På Um­åker i fredags i V65-1 hade Robert Bergh två hästar med i ett lopp. Han körde själv Kadett C.D., Europaderbyvinnaren från 2011, medan kollegan Per Linderoth fick låna Putte Top­line. Kadett C.D. stod i 14 för 10 medan Putte var andrahandare till 35 för 10.

Putte hittar ner i andra ytter in i första sväng medan chefen blir hängande i tredjespår.

Det ser ut att skita sig för storfavoriten.

Men då, efter 400 meter, makar Linderoth på sig och fixar en lucka till hästen i dödens så att Bergh kan glida ner i andra ytter.

En parodi på trav

Det är så uppenbart. Det är en parodi på trav. Nu vann i och för sig Putte Topline ändå, Kadett C.D. var dålig, men att så öppet vara hjälpryttare borde förstås rendera i en väldigt lång avstängning.

Måldomaren förhörde Per Linderoth och noterar följande:

Per Linderoth (4 Putte Topline) hörd angående körning/situation efter cirka 600 meter, där Kadett C.D. går ner i andra par ytter. ”Putte travade trögt och rulligt under första delen av loppet. Kunde därför inte svara Kadett C.D. Putte Topline travade bättre och bättre under loppets gång”. Linderoths förklaring godkänd.

Godkänd my ass. Vilket dravel. Snubben körde inte sin egen häst och alla såg det. Det var som att ge måldomaren fingret, ljuga ihop en story och flina och åka hem.

Man får inte komma undan med sånt här.

Måste rensa ut

Chrille ”62 mille” Eriksson mejlar och menar att han har lösningen på stallkörningar och maktkoncentration. Dubbla open stretch på Solvalla, Jägersro och Bergsåker är enda vägen tycker Chrille – då kan de inte operera på samma sätt.

Det är möjligt att det hjälper men det första borde vara ett rensa ut bland alla gangsters som inte fattar att de kör för att vi har spelat på dem. Sträckt vrist ut ur sporten. Jag kan hjälpa till.

Roger mejlar: ”Vi som är hängivna spelare, läser på, spelar flera dagar i veckan och morrar när tjejen börjar bubbla om kantarellplockning när vi vill kolla ATG-arkivet. Vi är väl egentligen de enda (och vi är nog trots allt ganska många) som kollar streckprocenten under spelets gång. Utan att vara datasnille, borde det inte vara samma process att kontinuerligt uppdatera streckprocenten så att det som visas är de kvarvarande systemen?”

FAKTA

Veckans tips

1. 11 Carlos Santana (Solvalla, V86-2)

Riktigt bra senast. Luring.

2. 11 Yank Kemp

(Solvalla, V86-5)

Lovande sort. Segerbud trots läget.

3. 5 Star Brodde

(Solvalla, V86-7)

Stark i spurten. Kan ­skrälla.