Stjärnans mål – ta första segern i heta kuskligan

Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden – men aldrig vunnit Solvallas kuskliga

Foto: kanal75/montage
TRAV

Han har vunnit överlägset flest lopp i Norden – men aldrig Solvallas kuskliga.

I år är dock Jorma Kontio med i toppen och leder ligan.

Är det dags för seger nu?

– Hoppas det, det är väl jag eller Erik, eller ett par andra som gör upp, säger stjärnkusken till Trav365.

21 februari i år passerade Jorma Kontio en rejäl milstolpe då han tog seger 9000 i karriären.

I och med det är Kontio den travkusk som vunnit överlägset flest lopp i Norden genom alla tider, under en karriär på 45 år i sulkyn.

Ett imponerande snitt på 200 segrar per aktivt år.

Delar ledning

Men trots att kusken vunnit så mycket lopp på banor runt om i Norden har Jorma Kontio aldrig vunnit Solvallas kuskliga. En aning märkligt kan tyckas då han kör väldigt mycket på huvudstadsbanan.

– Jag har ju haft bra resultat, men det är så jämnt i den ligan, säger han.

I år är dock Kontio med i toppen, med bara några månader kvar av 2012.

Inför onsdagens V86-tävlingar på nationalarenan leder Kontio ligan med tre segrar.

Jorma har vunnit 68 segrar, Erik Adielsson 65, Björn Goop 64 och Örjan Kihlström på 49. Så räkna med en jämn kamp in på linjen...

– Hoppas det, det är väl jag eller Erik, eller ett par andra som gör upp, säger Kontio.

”Bara att köra på”

Satsar du extra på just Solvalla i år?

– Nej, det är bara att köra på, men klart att det är alltid kul att vinna något. Det är bara att köra på, så får vi se sen. Jag har inte vunnit något än, så är det alltid bäst att tänka, säger Jorma Kontio.

Kommer du köra på Solvalla mer under sista månaderna, med tanke på det här?

– Nej, jag kör det som finns att köra. Det brukar alltid finnas jobb och toppkuskarna har ungefär lika många hästar att köra.

Vem är din bästa V86-chans på onsdag?

– Orderly (V86-4). Hästen har fått spår 1 och det hjälper till, vunnit de två senaste och är i en klass där hästen hör hemma, klargör Kontio.

Under onsdagen kör Jorma Kontio i alla V86-avdelningar. Här nedan går han igenom chanserna.

FAKTA

Jorma Kontios V86-chanser:

4 ZLATAN BLOU (V86-1) är i fortsatt fin form och allt känns som det ska i jobben. I de två senaste starterna har han suttit fast med en del sparat i mål. Nu fick vi ett bra utgångsläge och vi bör få en bra position då han är kvick från start. Tar man med tre, fyra hästar på V86-kupongen kan även han vara värd en markering.

5 DREW BREES (V86-2) är en kapabel travare men det har strulat för honom i ett par starter. Senast reparerade han en galopp på ett fint sätt som tvåa och hästen utvecklas fint för varje start. Felfri ska han ses med fin segerchans.

6 CARLOS LIGHTNING (V86-3) är en grundkapabel travare som återkommer efter vila. Jag har ingen koll på dagsformen men normalt kan han behöva något lopp i kroppen. Jag blir dock inte överraskad om han är med och hugger i den främre träffen.

7 ORDERLY (V86-4) är ett gediget sto med bra löphuvud. Senast avslutade hon sista varvet strax under 1.13 och hon var inte speciellt trött i mål. Hon är ingen blixt från start och vi kan inte vara med i någon körning om ledningen från start. Löser det sig någorlunda med positionerna är hon med och gör upp om segern.

11 YANK KEMP (V86-5) var ute i de finska kriteriekvalen senast och efter en resa utvändigt om ledaren orkade han inte fullfölja till slut. Han kändes annars fin och nu är han ute i ordinarie omgivning. Han har bra kapacitet för klassen och med en vettig resa slutar han långt framme.

9 BEAU MEC (V86-6) är en grundkapabel travare på väg mot formen. Han känns riktigt fin inför loppen men den sista växeln fattas ännu. Den långa distansen gynnar honom och han kommer att vinna lopp inom kort.

1 FEAST YOUR EYES (V86-7)är aningen ojämn i sina prestationer men de dagar han tävlar på topp finns det bra kapacitet i honom. Senast levererade han en pigg spurt från kön och jag var klart nöjd med hans insats. Han är startsnabb och når vi ledningen är min ambition att köra i den positionen. Om han har vaknat upp på rätt sida kan det hålla hela vägen.

1 ROCK YOU (V86-8) har jag kört vid några tillfällen och det är en fartfylld travare. Nu ståtar han med tre raka segrar så formen bör vara på topp. Han är startsnabb och från innerspåret bör vi få en fin resa. Vi möter några tuffa hästar men jag hoppas att vi kan vara med coh strida om segern.

Källa: jormakontio.com

Tidigare vinnare i ligan:

2011 – Erik Adielsson

2010 – Örjan Kihlström                                               

2009 – Björn Goop

2008 – Björn Goop

2007 - Björn Goop

2006 – Erik Adielsson

ARTIKELN HANDLAR OM