Rikshästen drabbades av växtvärk – nu kan hon vinna hela ligan

Här är stallet som kan vinna Rikstravet 2012 – tränaren berättar om året och slutstriden

Hanna Nalan med representanter från Stall Småland.
TRAV

Hon har haft växtvärk, drabbats av infektion och tvingats vila i veckor.

Trots motgångarna kan Stall Smålands Hanna Nalan vinna Rikstravet 2012.

– Det är tight upp i toppen. Det är så det ska vara och det är roligt och spännande för alla inblandade, säger tränaren Catrin Fajersson.

Det är dags för slutstriden i Rikstravet 2012 och i år är det flera stall som har chans att vinna.

Nu när det bara är två veckor kvar av tävlingen leder Charles Boko och Stall Gästrikland med 64 poäng.

Tvåa är Stall Småland med deras rikshäst Hanna Nalan som har 59 poäng.

Tränaren Catrin Fajersson är nöjd med säsongen – även om de haft haft lite motgångar.

– Det har varit bra, även om jag har hoppats på lite mer. Men hon fick växtvärk i maj och var borta en hel månad. Hon hade ont i hela kroppen så det gick inte att starta henne. Sedan fick hon en infektion på sensommaren och var borta fem veckor.  Annars har hon varit bra och mött ganska tuffa konkurrenter – det är många hingstar och valacker som hon tävlat emot.

Det hade kunnat gått ännu bättre om ni inte drabbats av de här problemen?

– Det känns som så. Hon var rejält på gång när hon startade på Åby och efter det fick hon en infektion. Innan det hade hon startat på och då kändes det som att hon kom igång och startade kontinuerligt. Nu känns det bra igen och hon har tagit senaste loppet bra.

Chans att få 30 poäng

Nästa utmaning blir Breeders Crown-semifinalen för ston på Solvalla nu på onsdag. Skulle det bli seger får stoet hela 30 poäng och tar ett rejält kliv upp i ledningen.

–  Det är tufft men kan vi få en vettig position så hoppas jag på fina pengar. Hon känns i alla fall väldigt fin för dagen. Det är många som strider uppe i toppen och onsdagen är lite avgörande för oss. Det är en hel del pengar som vi kör om, så vi får tre dubbla poäng om vi skulle vinna, säger hon.

Kan gå till final

Den 31 oktober avslutas Rikstravet så onsdagens start kan bli den sista för Hanna Nalan innan tävlingen avslutas.

– Det beror lite på hur det går på onsdag. Blir det final så startar hon inte något mer nu i oktober, finalen blir den 3 november. Så den starten kommer inte ingå i Rikstravet. Skulle det bli tight med poäng efter onsdagen och hon inte går till final så har hon ett till lopp. Men det beror på hur hästen känns och om vi har chans att vinna.

"Kan utvecklas”

Alla rikshästar säljs till högstbjudande vid den återkommande Riksauktionen i början av november och Catrin Fajersson och delägarna planerar att köpa tillbaka stoet.

– Det har varit hyfsat intresse så jag hoppas att vi får tillbaka henne. Vi har upplägget att pengarna ska räcka till inköp, träning och veterinärkostnader under ett år. Jag vill ha tillbaka henne för jag tror att hon kommer att utvecklas som fyraåring.

Det vinnande stallet i Rikstravet får 100 000 kronor att arrangera en segerfest för.

ARTIKELN HANDLAR OM