Kuskarna som gör spelare till mångmiljonärer

Foto: ALN
Förbättrar miljonstatistiken? Erik Adielsson, Peter Untersteiner och Ulf Ohlsson är vana att vinna mycket lopp när det blir rekordutdelningar på V75. Se upp med dem i helgen!
TRAV

Tillsammans har de gjort V75-spelare oerhört rika genom åren.

På lördag kan Peter Untersteiner, Erik Adielsson och Ulf Ohlsson förbättra sin miljonstatistik.

– Jag känner mig inte som en skrällkusk. Men vinner jag med mina uppsittningar på lördag lär det bli rejäl utdelning, säger Ohlsson.

Listan över de fem största vinsterna på trav i Sverige visar att jättevinsterna har betalats ut på olika banor. Bergsåker, Kalmar, Halmstad, Åby och Axevalla.

Men går man lite närmare omgångarna så finns intressant statistik.

”Får aldrig ge upp”

Vilka kuskar vinner när det blir rekordutdelningar? De som vunnit flest lopp är Peter Untersteiner (5 vinster), Erik Adielsson (5 vinster) och Ulf Ohlsson (3 vinster).

– De sista åren kanske jag har varit lite av en skrällkusk, har Untersteiner berättat i en tidigare intervju.

Nyckeln till framgång:

– Man får aldrig ge upp på förhand. Det är bara att köra på.

ATG:s vd: ”Fascinerande spel”

Ulf Ohlsson som har segrat tre gånger när det blivit rekordutdelningar på V75 tycker sig inte vara en skrällkusk.

– Nej, jag tycker ofta man är lite överspelad, säger han.

Hur mycket berörs du som kusk av att det är jackpott och jättemycket pengar i potten?

– Ingenting. När jag är på en tävlingsdag vet jag inte ens om att det är jackpott, så lite bryr jag mig om spelet, säger Ulf Ohlsson.

ATG:s vd Remy Nilson säger så här om miljonstatistiken i ett pressmeddelande:

– Man kan alltså bli mångmiljonär på V75 även när några av landets segerrikaste kuskar vinner. Det säger väl allt om vilket fascinerande spel V75 är.

”Jättebra häst”

På lördag kör Peter, Erik och Ulf på V75 och kan förbättra sin miljonstatistik då det ligger 52 miljoner i jackpotten som en ensam vinnare kan ta hem.

Ohlsson sitter upp bakom tre hästar.

I den första avdelningen kör han True Advantage åt Stefan Melander som stöter på den trolige storfavoriten Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini.

–  True Advantage är en jättebra häst tycker jag, men att hon ska slå Raja Mirchi, det känns inte troligt. Men allt kan hända och hon är ett skrällbud, säger stjärnkusken.

I C.L. Müllers Memorial med 500 000 kronor i förstapris sitter han upp bakom Håkan Olofssons Spring Erom. Samma visa där, Ohlsson slår ur underläge.

– Jag har kört han en hel del, men det var ett tag sedan. Det är en fin häst som är bra, men tillhör inte favoriterna i det där loppet. Det blir svårt att slå Caballion och Quarcio du Chene, men han är en skrällhäst.

Vad har du att säga om Super Otto som du kör i V75-5 åt Catarina Lundström?

– Den har jag inte så mycket koll på. Jag har inte hunnit läsa på så mycket så här tidigt på veckan, säger Ulf Ohlsson.

– Vinner jag dock med mina uppsittningar så lär det bli rejält utdelning, tillägger Ohlsson.

Erik Adielsson kör i fyra av V75-avdelningarna på lördag, Debora Sund, Picasso, Sune Palema och Razor Shadow. Peter Untersteiner kör tre egentränade hästar, Jumble Ås, Ochoa Bob och Toralf Jubb.

FAKTA

Rekordutdelningarna på V75:

1. 67 312 633 kronor,

 27 februari 2010, Axevalla

2. 56 347 408 kronor,

14 januari 2012, Åby

3. 47 360 999 kronor,

7 juli 2007, Halmstad

4. 45 285 093 kronor,

24 juni 2007, Kalmar

5. 34 591 437 kronor,

23 december 2011, Bergsåker

Några intressanta fakta, som döljer sig bakom dessa fem rekordutdelningar:

Förutom Åke Svanstedt har också Olle Goop tagit en tränardubbel. Det var i Kalmar när Olle själv vann med Conrads on Line, odds 5,77, och Björn Goop vann med Hurricane Line, odds 2,26.

En häst har tagit en dubbel, nämligen Åke Svanstedt-tränade Hövding Lavec, som vann med Lutfi Kolgjini i Kalmar och med Åke själv i Halmstad. Oddsen var fina 10,27 respektive 15,43.

Premiärvinnare 1993 blev Copiad och Erik Berglöf. Copiad var då fyra år och vann det nya internationella 4- och 5-åringsloppet. Under helgen meddelades att den dubble Elitlopps-vinnaren lämnat jordelivet. Copiad blev 23 år.

På lördag lär Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi bli storfavorit i detta 4- och 5-åringslopp (V75-1). Raja Mirchi, som siktar på Prix d’Amerique nästa år, imponerade nyligen i SM då han besegrade Sebastian K.

– Raja Mirchi är en undantagshäst och jag hoppas kunna visa upp honom i bästa tänkbara skick på min hemmabana och målsättningen är givetvis att vinna, meddelar Lutfi Kolgjini rakt på sak.

Källa: ATG