Bergh: ”Nybrink, börja älska livet”

Foto: ALN /Kanal 75
Nu svarar Robert Bergh på Micke Nybrinks kritik.
TRAV

Experten Micke Nybrink går till attack mot travtränaren Robert Bergh och anklagar honom för stallkörning.

Nu svarar tränaren på kritiken.

– Jag blir väldigt besviken som människa, tränare och kusk, skriver han på stallets hemsida.

Travtränaren Robert Bergh är i blåsväder efter att polisen gjort en razzia mot en illegal spelklubb i Sundsvall.  En av gästerna på spelklubben var Bergh som dock inte misstänks för något brott.

–  Man förstod inte riktigt vad som hände. Det gick väldigt snabbt och jag fick berätta för polisen vad jag gjorde där. Klart jag ångrar mig, sa han till Expressen efter händelsen.

Två hästar i loppet

Nu är Bergh i debatt med experten Micke Nybrink angående stallkörning i loppen.

I veckans krönika i Sportbladet kritiserar Micke Nybrink Robert Bergh för stallkörning vid fredagens V65-tävlingar på Bergsåker. Bergh hade två hästar med i loppet: favoriten Veloce de Fael, som Berg körde, och skrällen Scargi som kördes av Jan Norberg.

”800 kvar sitter Bergh i andra ytter med Norberg i rygg. 750 kvar anfaller Robert, sveper förbi och man förväntar sig att han ska dundra till tät. Men Bergh kastar en blick över axeln och väljer (högst oväntat) 500 kvar att gå ner i rygg på ledaren. Han har stallkompisen med sig i anfallet. Norberg fortsätter fram till ledaren och går i närkamp runt sista sväng. Bergh har tappat initiativet, fastlåst i rygg, och när han ska vrida på 200 kvar går det inte att hinna ikapp stallkompisen, 100-oddsaren Scargi. 50 kvar galopperar Veloce de Fael som slagen. 100-oddsaren vinner loppet och alla spricker på V65”, skriver Nybrink.

Inget straff

Efter händelsen hördes Bergh av domarna, och enligt Nybrink var Berghs förklaringen till körningen att hästen hängde på töm och att han var rädd att den skulle kväva sig.

– Förklaringen noterades vilket betyder att den inte godkänns men att det heller inte blir något straff, skriver Nybrink.

I krönikan efterlyser Nybrink nya regler och att domarna ska kunna ge en lägre straffsats första gången de misstänker stallkörning.

– Gör sedan dumskallarna om det... Ett års avstängning från löpkörning och max en häst per stall och lopp då. Låt dessutom förstagångsförseelsen hänga över dem i minst två år, skriver han.

”Det är grymt”

Robert Bergh är besviken över Nybrinks krönika.

– För det första tycker jag att det är grymt, som nu för mig eller när någon annan hängs ut på detta sätt.  Sen säger han att han älskar travsporten, så därför får han fram denna ilska och vrede ur kroppen och kan såga och köra över människor hur som helst, utan att ansvara för vad denna individ blir "dömd" för, skriver han i sin blogg på stallets hemsida.

Han har svårt att förstå var all ilska kommer ifrån.

– Nybrink, börja älska livet och människorna omkring dig så kommer säkert vinsten du väntar på också..

”Bara en lösning”

Han tror inte på travlopp där tränare bara får ha en häst från varje stall.

– Det finns bara en lösning på detta tror jag. Börja med en "startarm" på 200-300 meter som kommer in på upploppet och loppen blir 2300 till 2400m och dubbla openstretch på alla banor åtminstone Bergsåker, Solvalla, Jägersro och Åby menar han.

Här kan du läsa hela Micke Nybrinks krönika.