Stjärnan tillbaka i Sverige – jagar en seger på V75

Foto: kanal75
TRAV

Jori Turja, mannen bakom Varenne, flyttar hem från Italien och ska träna hästar tillsammans med Veijo Heiskanen på Åby.

På lördagen gör han första starten i Sverige – med Norton Ans på V75.

– Jag tror att han blir ett trevligt tillskott i den svenska eliten, säger Turja.

De flesta känner till världsstjärnan Varenne. Bakom hästens framgångar stod tränaren Jori Turja och kusken Giampaolo Minnucci.

När Turja flyttade till Italien 1995 hade han några tunga år bakom sig, men när han stötte på Minnucci vände allt.

De köpte Varenne och han visade vara något alldeles extra, än i dag räknas han som den bästa travhästen som sprungit på några banor världen över.

”Jättebra på många sätt...”

Nu, tio år efter att Varenne slutat tävla, flyttar Jori hem till Sverige igen där tillbringade många år som försteman i Olle Goops stall på Åby. Det är krisen i italiensk travsport som får honom att göra flytten.

– Fy fan, prata inte ens om det. Det ser iskallt ut här i Italien, tyvärr, tyvärr, säger Turja.

Nu har han påbörjat ett samarbete med Åbyproffset Veijo Heiskanen och de ska träna hästarna tillsammans.

– Jag tycker det är jättebra på många sätt och vis. Men det är klart att man kommer sakna Italien och klimatet här, säger Turja som är på plats i Italiten när Trav365 når honom.

– Jag njuter av värmen, det är 25 grader här, säger han.

”Ska bli spännande”

Just nu avvecklar tränaren det sista i Italien och snart går det slutliga flyttlasset mot Sverige.

– Jag åker till Sverige på fredag och stannar en vecka. Sen ska jag bara flytta alla mina saker, sen så är det klart.

Hur ska det bli att träna häst ihop med Heiskanen?

– Det tror jag blir kanonbra. Vi har redan några hästägare som satsar på oss, det är kanon och jättekul. Det ska bli spännande och jäkligt roligt att ha sådana människor i ryggen, säger Jori Turja.

Tjänat 3,5 miljoner

På lördag gör Turja första starten på svensk mark sedan han bestämt sig för att flytta hit. Det är stallets stjärna Norton Ans som bland andra möter Raja Mirchi i V75.

– Det är en fin häst i grund och botten. Han har tjänat 3,5 miljoner svenska kronor, och det gör ingen dålig häst. Han har varit med i lite storlopp, men var lite skadad i år.

– Men nu är han jättefin. Jag tror personligen att han blir ett trevligt tillskott i den svenska eliten, det är min känsla.

Kan ni slå Raja Mirchi?

– Nej, han är inte så pass förberedd, han har inte startat på sex-sju månader. Raja Mirchi har heller inte startat så mycket, men gör han om loppet han gjorde i SM på Åby senast går han inte att slå. Jag har en fin häst som kan kriga om platserna där bakom. Är han trea är jag mer än nöjd, säger Turja.

Han kvalade på 1.13,0 över 2000 meter. Hur var det?

– Det är bra tid i volt och på banan i Rom. Det gjorde han helt själv, det är en ärlig häst. Blir det överpace i loppet är det en fördel. Han är inte startsnabb, och har aldrig varit, men vi kan väl hoppas att han lär sig det på äldre dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM