Jean om skrällen: ”Ingen tror att jag kan det här”

Jean Taikon glad efter onsdagens vinst på V86. Nu laddar han och H.R.On Line för finalen på Eskilstuna nästa helg.
TRAV

Amatören Jean Taikon, 73, och hans talang H.R.On Line chockade alla när de vann till 174 gånger pengarna.

Själv är tränaren inte lika överraskad – han trodde på sin häst.

– Det är stort att vinna överallt eftersom ingen tror att jag inte kan det här. Så har det alltid varit, säger han.

H.R.On Line med familjen Taikon i vinnarcirkeln.

Det var inte många spelare som var med på noterna vid onsdagens V86 när amatörtränade H.R.On Line vann till det otroliga oddset 174 gånger pengarna.

Bakom hästen står tränaren Jean Taikon, 73, som tog sin första seger på travbanan sedan 2007.

– Det känns skönt med en sådan seger. Jag trodde att hästen skulle vara med där framme och det sa jag till kusken Ulf Ohlsson. Med liten tur skulle vi få en bra placering och det fick vi.

 Hur stort är det att vinna på Solvalla?

– Det är stort att vinna överallt eftersom ingen tror att jag kan det här. Så har det alltid varit. Jag har sagt att hästen är bra men ingen tror på mig. Nu hoppas jag att de har fått upp ögonen för hästen.

Efter vinsten fick Jean och resten av familjen besöka vinnarcirkeln för att fira.

– När hästarna går bra är de andra i familjen intresserade, då kliver de fram. Annars tycker de inte att jag kan något. Men min sonson Stefan är med när hästen startar.

”De bästa hästarna”

Nu väntar finalen på Eskilstuna där Jean och hans hustru Birgitta Taikon har chans att sätta proffsen på plats igen och vinna en miljon kronor.

– Det är svårt att säga något om chanserna. Det är de bästa hästarna som möts. Nu ska jag sko honom eftersom han har körts barfota, så att han inte blir öm. Ulf Ohlsson kommer köra hästen igen.

”För stora öron”

Paret hittade hästen som tvååring och sedan dess har de tränat honom.

– Min hustru Birgitta köpte honom av Rolf Regnér. Innan det hade han sålts på auktionen men köparen lämnade tillbaka hästen till Rolf eftersom han hade för stora öron. Hästen har väldigt stora öron, skämtar Jean.

Rider och kör

Hästen står uppstallad vid Sköldnora en bit utanför Stockholm och Jean och hustrun är där varje dag för att sköta om hästen. I dag är Jean på väg till stallet för att sko hästen.

– Jag rider och kör honom lite varsamt. Det är ingen fabrik som de flesta tränare har. Snabbjobben har jag fått betalt för, det är när han tävlar.  Jag och min fru Birgitta hjälps åt.

”Hoppas jag håller måttet”

För tillfället har Jean amatörlicens för att träna hästar, men han drömmer om att köra lopp igen.

– Nu ska jag försöka få tillbaka min licens så att jag kan köra igen. Jag har vunnit en del lopp. Jag vill köra några lopp när jag har en bra häst i träning. Det är på gång att de ska bevilja tillbaka licensen om man håller måttet. Det hoppas jag att jag gör.

Intresset för hästar har Jean haft sedan han var ung.

– Jag har hållit på med trav i 50 år säkert. Jag är zigenare så min familj har haft hästar i flera år. Nu har vi bara en häst och det räcker bra. Speciellt nu när jag är lite skadad. För en månad sedan skyggade hästen så jag ramlade ur sadeln och slog av tre revben.Det känns lite fortfarande, men jag är pigg.

”Gratulerar till vinsten”

Tack vare Jean och H.R.On Lines superskräll vann fyra spelare storvinsten på V86 sent på onsdagskvällen.

En spelare som lämnat in en rad på atg.se blev två miljoner kronor rikare.

– Ingen spelare har hört av sig. Det kom ett samtal tidigt i morse, men jag hann inte svara. Kanske var det en vinnare. Men jag får gratulera dem till vinsten och jag hoppas att de mår bra med pengarna, säger han.