Här är spelet bakom ”världens bästa spel”

Remy Nilsons gästkrönika – skriver själv om hur spelformen blev till

Foto: Kanal 75
ATG:s vd Remy Nilson skriver själv om V75.
TRAV

Det är inte vi på ATG som säger det.

Det är kunderna.

Nästa år fyller V75 20 år.

Men det föddes under vånda och stora tvivel.

En decemberdag 1992 skulle ATG:s styrelse ta ställning till den nya produkten. V65 på lördagar hade varit loket i svensk travsport sen starten 1974.

En helig produkt, som visserligen hade börjat gå på tomgång men inte fått krisstämpel.

ATG var dock på väg mot sitta första minus­år efter 18 år av ständig framgång och något måste göras.

Vd Gert Lindberg och jag, på den tiden marknadschef, sneglade mot Tipstjänsts poolspel och insåg att det skulle krävas en vinstgrupp till för att få fart på spelet igen.

Kunde V75, ”vinna på 7, 6 och 5 rätt” vara rätt melodi?

Vi testade och såg att vinstutfallet med 50 öres radpris blev intressant.

Men skulle spelarna köpa att tippa sju lopp? Och skulle tidningarna ha plats för  ytterligare ett lopp i tipsen?

Och vad skulle sporten säga? Skulle” Elitserien V65” bli ”Elitserien V75?”

– Du måste hänga med på styrelsemötet, sa Gert. Flera personer  i styrelsen är mycket tveksamma och jag är inte säker på att vi får igenom det.

I protokollet står det att styrelsen var ”enig”. Men herregud vilken match det blev. I praktiken stod det ”oavgjort” när ordföranden Lennart Sandgren skulle lägga sin avgörande röst. Gert och jag visste att Lennart själv var mycket tveksam, men han ställde sig bakom ledningens förslag. En ödesmättad stämning lade sig över rummet men ingen reserverade sig. Vi skulle få  starta V75.

Trodde vi skulle ”döda sporten”

Allt frid och fröjd? Knappast. Halva spelarkåren gick i taket när beskedet kom. I tio månader åkte jag runt svenska travbanor, mötte aktiva och spelare, i stundtals hetsiga debatter. Hedersmannen och stortränaren Berth Johansson i Umeå trodde vi skulle ”döda sporten”. Liksom många fler. Och som alltid väntade ”nådens år” bakom hörnet.

Premiären var satt till den 30 oktober 1993 på Jägersro. Jag ringde Erik Berglöf i Karlstad och bad honom starta Copiad, folkkäraste hästen av alla just då.

Copiad kom, sågs och segrade i den första V75-avdelningen. 26 miljoner i omsättning på V65 veckan innan blev 39 miljoner i premiären för V75. Ballongerna gick i luften och svensk hästsports viktigaste spelprodukt genom alla tider var lanserad.

V75 betydde också att travet tog det definitiva steget in i TV4. ”Vinnare V75” kal­lades konceptet. Bilbyggaren ”Svempa” Bergendahl byggde en mobil tv-studio som drogs runt på landets V75-banor. Travintresserade Sven Melander var predestinerad programledare, men satt fast i ett teaterengagemang i Malmö. De tio första veckorna landade därför  på lika travintresseade Lasse Brandeby – alias Kurt Olsson. Tillsammans med Lydia Capolicchio blev de travets första program­ledarpar.

Populära? ”Det värsta jag varit med om,” sa Brandeby. ”Folk är ju galna!”. ­Kritiken från travets experter var inte ­nådig. ”Spola skiten!”.

Men tittarsiffrorna och spelet växte. Och tur hade vi. Redan andra veckan klev en kyrkvaktmästare in i studion på Axevalla. ”Vem är du”, sa Brandeby, som inte hunnit bli informerad. ”Det är jag som nyss vann tio miljoner”, sa kyrkvaktmästaren. I direktsändning!

Veckan efter hände samma sak på Solvalla. En person, som fanns på banan, vann fem miljoner och klev in i studion. ”Vad ska du göra för pengarna”, undrade Brandeby. ”Åka taxi hem. Bilskrotet får stå kvar på parkeringen!”

Omsätter 90 miljoner

Inte undra på att V75 lyfte. I dag spelar 1,5 miljoner svenskar regelbundet på V75. Det är en lördagsunderhållning som drar

7 300 personer i snitt till banorna och hundratusentals tittare framför tv-apparaterna. Ytterligare ett tiotal länder deltar. Populära Harry Boy, olika bolag- och andelsspel bidrar till en snittomsättning i veckan på  över 90 miljoner kronor, vilket i sin tur utgör nästan 50 procent av sportens alla intäkter. Snacka om betydelse!

Nu är det åter dags för VM i V75. Över 30 000 engagerade sig i den titelmatchen förra året. Vem blir bäst i ”Världens bästa spel” i år?

Remy Nilson

ARTIKELN HANDLAR OM