Drömmen: Vara med i PdA – igen

Foto: Kanal75
TRAV

Efter skadeproblem och sjukdom är Noras Bean tillbaka i eliten.

En mersmakande fjärdeplats i SM kan på söndag följas upp med seger i Koster Memorial.

Och i vinter hägrar loppet med stort L i Frankrike.

– Drömmen är att vara med i Prix d'Amerique igen, säger hästens tränare Ulf Stenströmer.

En skadad kotsenskida och därefter allvarlig gaskolik som tvingade honom till sjukhus är anledningarna till att sjufaldige miljonären Noras Bean (V64-6) inte hade tävlat på fyra månader när han senast gick ut i Svenskt Mästerskap på Åby.

Det gjorde att det fanns en del frågetecken inför den starten.

Skulle kotan hålla?

Hade koliken satt några spår?

Kunde hästen över huvud taget komma tillbaka till toppen?

De frågetecknen rätade Noras Bean ut när han, nästan i linje med tvåan Caballion och trean Global Investment, skar mållinjen som fyra bakom den överlägsne vinnaren Raja Mirchi.

– Den prestationen var ett stort utropstecken. Han gjorde en jättebra insats och jag sa till ägarna direkt efter loppet att det han gjorde i dag borgar för att allting är bra med honom invärtes och att han kommer kunna fortsätta att tävla på den nivå som han hör hemma i. Det fattades kanske lite i honom, annars hade han varit tvåa, men det viktigaste är att han är så fin i benen efter loppet, säger Stenströmer och man hör på honom att han har längtat efter att få se sin stjärna på banan igen.

– Det var småjobbigt efter kotsenskideskadan och när det fortsatte att strula efter det. Men - peppar, peppar - det ser jättebra ut nu och jag är försiktigt optimistisk inför framtiden.

Ska köras i ledningen

På söndag gör Noras Bean resan från Skaraslätten till Köpenhamn. Där väntar 43:e upplagan av N.J. Koster Memorial på Charlottenlund och från spår fyra bakom startbilen tillhör han favoriterna.

– Jag måste vara försiktig optimist inför söndagen begivenheter, säger Stenströmer som har taktiken klar.

– Han har varit väldigt startsnabb i år och det hade inte förändrats till SM där han öppnade jättefint. Jag har inte velat att han ska köras i ledningen tidigare men i år har han växt både en och två klasser och fått mer skinn på näsan. Han har ett av de bästa spåren och det blir satsning mot ledningen. I vilket fall som helst kommer han att göra ett riktigt bra lopp. Han var jättefin i jobben inför SM och känns ännu finare i jobben efter det.

Siktet inställt på Prix d'Amerique

För motståndet står bland andra danska duon O'Grady och Neo Holmsminde. Från Italien kommer segerstaplaren Nonant Le Pin och från Sverige gör även vinnaren av Sto-SM, Global Kitten, samt Reven d'Amour resan över bron. Noras Bean i ledningen torde bli en svår nöt för dessa att knäcka men han får inte ha en dålig dag om det ska gå vägen. Det får han inte heller ha om den fortsatta planen ska följas.

– Jag har anmält honom till Nationernas Pris (storlopp i Milano reds.anm.) som går 14 dagar senare. Det är avhängt på hur han är på söndag och efter loppet men preliminärt blir det start där.

Förutsatt att Noras Bean fortsätter att leverera på topp och får vara frisk och skadefri kommer bågen att spännas ytterligare i vinter.

– Att åka ner till Frankrike och vara med i Prix d'Amerique igen är ett önskemål från både ägarna och mig. Och i så fall kunna förbereda honom bättre än förra året när vi inte visste om han skulle komma med i loppet. Prix de France två veckor senare är också intressant. Men för att Frankrike ska bli aktuellt ska han vara fin i de här starterna fram till dess.

Vad vintern för med sig för Noras Bean återstår att se. Men kanske börjar vägen mot Prix d'Amerique i Köpenhamn på söndag.

Ulf Stenströmer om sina övriga V64-hästar:

– Yewish Boko (V64-2) har varit jättebra i de två starter han gjort för mig. Näst senast var han kanonfin aktionsmässigt och hade vunnit med tidigare fritt. Senast var han bra prestationsmässigt men funkade inte helt perfekt i aktionen genom sista sväng och Ulf Ohlsson fick mest hålla i honom där. Det var segern som rök för sedan flög han fram sista 150 meterna. Han är åtgärdad i en kota efter det och känns fin i jobben. Jag tror att den långa distansen passar honom bättre än kort som han varit ute på i de senaste starterna. Han går precis som Noras Bean barfota runt om igen och jag tycker absolut att han ska streckas.

– Good As Princess (V64-5) gjorde ett otroligt bra lopp senast. Hon tappade väl en 40-50 meter på startgalopp men kom igen bra som tvåa. Hon känns jättefin i träningen efter det och det finns ingenting att klaga på annat än att hon inte har hovar att gå barfota runt om igen. Den här gången blir det skor bak. Hon kan vara ett jätteskrällbud om de vassaste hästarna i loppet skulle komma bort men jag är nöjd om hon kan vara trea, fyra.

Ola Johansson/Kanal75