Tamla Celeber ny drottning i Kanada

Örjan Kihlström i flygproblem och missade storloppet – Tamla vann ändå

Foto: ALN/Kanal 75
Tamla Celeber vann Breeders Crown finalen i Kanada
TRAV

Flygproblem stoppade stjärnkusken Örjan Kilhlström från att köra Tamla Celeber.
Istället fick amerikanske Brian Sears chansen – och gjorde ingen besviken.

Roger Walmanns stjärna chockade många experter och vann Breeders Crown finalen för äldre ston.
– Hon var riktigt stark hela vägen, säger tränaren efter segern.

Tamla Celeber är ett av de bästa stona i världen. Natten till söndagen befäste hon sin position som drottning när hon vann Breeders Crown finalen för äldre ston i Kanada. Men uppladdningen blev inte bästa tänkbara för kretsen kring hästen. Toppkusken Örjan Kihlström, som normalt kör hästen, hamnade i stora flygproblem och kort innan start stod det fast att Kihlström inte skulle hinna. Stjärnkusken kommenterade händelsen såhär.
– Det är så klart jävligt tråkigt. Strulet började redan på Arlanda där jag inte kunde få boardingkort för hela vägen till Toronto. Sedan var planet försenat från Arlanda och när jag kom till Frankfurt stängde de gaten innan jag kom ombord. Trots att planet stod framför mig fick jag inte gå ombord.

Brian Sears ersatte

Istället fick Roger Walmann hjälp av den amerikanske toppkusken Brian Sears att köra hästen, vilket skulle visa sig vara ett vinstgivande drag. Tamla Celeber hade sämsta utgångsläget i loppet med spår tio bakom startbilen men trots det var hon bara bäst. Efter en position i tredje utvändigt avslutade Tamla Celeber rykande fort över det långa upploppet – och fångade in ledaren strax innan mål. Brian Sears var mycket imponerad över insatsen, liksom hästens tränare Roger Walmann.
– Hon var stark hela vägen. Hennes sista 400 meter var riktigt bra, säger han till atg.se.
Segern var värd 875 000 kronor och totalt har det femåriga stoet tjänat närmare 8,3 miljoner kronor åt sin ägare Stall Courant.

ARTIKELN HANDLAR OM