REVANSCHEN

Efter motgångar och fördomar - nu ska Jean, 73, sätta de som tvivlat på plats

1 av 9
H.R. On Line ute i hagen.
TRAV

Jean Taikon föddes i ett tält för 73 år sedan och har kämpat mot fördomar och motgångar i hela sitt liv.

För omkring 20 år sedan förlorade han sitt barn och barnbarn i en mordbrand.

Nu är kärleken till hästen det stora stödet för Jean och hans hustru Birgitta.

På lördag kan hans häst H.R. On Line ge honom karriärens största seger i Breeders Crown-finalen med en miljon kronor till vinnaren.

Trav365 träffar amatörtränaren Jean Taikon på hästgården i Sköldnora några mil utanför Stockholm där han hyr en box åt familjens travhäst H.R. On Line.

Lite sen till vårt möte rullar Jean och hans hustru Birgitta Taikon in på gården i sin bil. De stannar till med fordonet utanför deras ögonstens hage. Jean börjar genast att gulla och locka på hästen.

– Kom här grabben. Han ska kissa först, förklarar Jean när hästen stannar till.

– Pappas pojke, fortsätter han.

När hästens ska tas in för körning eller för kvällen har Jean, Birgitta och H.R. On Line en något speciell ritual.

Jean sätter på hästen ett grimskaft, vevar ner rutan på bilen och räcker grimskaften till hustrun som sitter i bilen. Efter det sätter sig Jean i bilen och kör sakta iväg. H.R. On Line lunkar sakta med bredvid bilen.

– Det här gick inte när han var yngre. Men jag har fått bättre psyke på honom, säger Jean.

”Alltid varit noga..”

Jean och Birgitta är noga med sin häst och berättar att de är i stallet nästan två gånger om dagen. Först för att mocka och eventuellt köra och sedan på kvällen för att ta in hästen för natten.

Årstiden gör att det är lerigt i hästhagarna på gården och innan han kan börja rykta hästen spolar han av H.R. On Lines ben.

–  Jag har alltid varit noga med att hålla karlederna rena, säger han.

Jeans intresse för hästar började redan som liten. Hans familj var romer och kringresande och både hans pappa och farfar hade arbetshästar.

– Jag minns 1957 –  då köpte jag och pappa flera ponnyhästar. Då bodde vi husvagn och åkte runt och sålde hästar, säger han.

Uppväxten var inte lätt – både Jean och hans bror föddes i ett tält.

– Min bror föddes i ett tält i Vansbro. Jag minns att mamma brukade säga att det var 42 grader kallt den dagen då min bror föddes. Det var svårt och vi hade det tufft. Men jag hade en bra mamma, pappa och farfar. De ville göra rätt för sig, säger han.

Köpte häst efter spelvinst

I början av 1970-talet började Jean med travhästar efter att ha vunnit pengar.

– 1973 vann jag på 288 000 kronor efter att ha spelat för 288 kronor. Olle Lindqvist hade en fin häst från Danmark som jag köpte för 40 000 kronor. Det var mycket pengar på den tiden. Jag flyttade till Sköldnora för att träna hästen, men han var hopplös. Då hade jag inte licens att köra. Hästen var så het att köra, så jag lämnade bort den i träning. Men det gick inte och hästen blev skadad, böjsenan gick sönder.

– I början hade jag ett litet ställe som jag hyrde. Hästar som var utdömda fick jag fart på och sålde.

”Tänker på barnen”

Sedan dess har Jean haft omkring 100 hästar i träning genom åren. Efter att hans dotter och det äldsta barnbarnet dött i en mordbrand 1990 har hästarna varit ett fint stöd för han och hustrun.

– Hon blev bara 8 år och han var bara 9 år. Det blev innebrända när någon tände eld på vårt hus. Hästarna betyder mycket sedan barnen blev innebrända. Det går inte en dag utan att vi tänker på barnen och de som gjorde så mot oss. De fick fängelse för det, men de är ute nu. Eter att vi har varit här i stallet ska vi till graven och sätta blommorna som vi fick efter loppet på graven, säger han

Trots att han älskar hästarna har han flera gånger funderat på att sluta som travtränare.

– Det har jag tänkt ofta, att jag skulle sluta med hästar. Det finns inga undantag utan det är jobb varje dag, det spelar ingen roll om man är sjuk eller om det är dåligt väder. Vi är stora djurvänner jag och Birgitta och vi vill ta bra hand om djuren, säger han.

”Slog sönder vagnar”

Nu har han bara en häst på sin träningslista H.R. On Line som hustrun Birgitta äger.

De köpte talangen av uppfödaren Rolf Regnér efter att han inte blivit såld på auktionen.

– Vi har hela tiden vetat att hästen är bra. I början slog han sönder vagnar, men nu får han betala tillbaka. Jag köpte hästen för 62 000 kronor och nu har han sprungit  in 400 000 kronor. De har skrattat åt mig – mina barn och andra tränare. Nu får de svälja skrattet. Jag hoppas att det här är den bästa hästen jag har haft. Jag vet att man kan få fart på hästar bara man har tid och det har vi, säger han.

Skrällde på Solvalla

Det lossnade rejält för H.R. On Line för omkring två veckor sedan då han skrällde i sitt uttagningslopp till Breeders Crown – oddset var otroliga 174 gånger pengarna. För tränaren Jean var det första segern sedan 2007.

När Trav365 är på besök under torsdagen är det dags för det sista finslipande träningspasset för H.R. On Line inför lördagens final.

Den lilla amatörtränaren och hans häst går ut i V75- 6 och möter bland annat Stefan Hultman och hans stjärna Panne de Moteur.

Glad efter träningen

Jean lunkar iväg med H.R. On Line på vägarna vid Sköldnora för att ta ett varv på träningsbanan och två vändor på rakbanan.

När Jean stannar till med fyraåringen har han ett stort leende på läpparna.

–  De får passa sig på lördag.

En seger på lördag skulle betyda en miljon kronor i vinst och kanske en nystart för familjen.

–  Jag är glad om han är med där framme, men jag är ännu gladare om han vinner. Om vi vinner skulle det betyda att Birgitta skulle ha råd att köpa ett eget litet ställe där vi kan ha hästar och slippa vara i vägen. Då skulle vi  kunna träna själva och gå ut och vinna med hästarna, säger han.