Pälsen kan stoppa talangen från seger

Varningen inför tvååringsloppet på Jägersro – jagar seger på V64

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Vackre Quite a Mission och Per-Anders Gråberg efter segern i Breeders' Trophy Juvenile.
TRAV

Förmodligen överlägsen i storloppet på söndag.

Jockeyn Per-Anders Gråberg enda varning inför tvååringsloppet Svenskt Kriterium på Jägersro galopp handlar om storfavoritens pälssättning.

– Quite A Mission tränas i Oslo där det tyvärr kommit rejält med snö. Om hästen håller på att sätta vinterpäls kan det kanske påverka honom i loppet.

Jägersro galopp bjuder in till en högklassig tävlingsdag på söndag med en radda storlopp som ska avverkas under dagen.

Svenskt Kriterium, med 500 000 kronor i förstapris, är det största och rids som den fjärde avdelningen på V64.

Söndagsomgången kryddas med en jackpott på 3,5 miljoner kronor och som det ser ut kommer 9 Quite A Mission att bli en hårt anlitad V64-bank.

Den fuxige hingsten tränas i Norge av Niels Petersen och rids av Sveriges ledande jockey Per-Anders Gråberg.

– Jag vet att det tyvärr kommit upp till två decimeter med snö i Oslo och många hästar sätter vinterpäls ganska fort. Jag vet inte hur det är just i Quite A Missions fall men i går (onsdag) red jag en storfavorit från Niels stall som höll på att sätta vinterpäls och inte var lika bra som han brukar, säger Per-Anders Gråberg.

Vinner normalt

Det tar lite energi av hästen att anlägga päls under hösten. Gråberg vet inte hur en eventuell vinterpäls kommer att påverka men vill ändå informera spelarna.

– Hästarna kan ju bli lite sämre. Så ett litet frågetecken är det inför söndagen. Han måste vara som bäst för att vinna. Men även om han nu satt lite päls...normalt sett ska han ju vinna eller ha väldigt bra chans att vinna i alla fall.

Quite A Mission har två segrar och en tredjeplats på tre starter. Senast blev det en lätt seger som favoritspelad i Breeders' Trophy Juvenile mot några av Skandinaviens bästa tvååringar. - Trots att han inte varit jättesnabb från start lyckades vi svara upp innerspåret ganska lätt. Nu är det bakspår. Men han behöver inte gå ensam i ledningen utan kan absolut ligga snett utvändigt ledaren eller något sådant. Han är så bra att det inte spelar någon större roll bara han får lite utrymme för att galoppera eftersom det handlar om en ganska stor häst. Det är en fin häst som jag tror att han ska bli intressant i alla större treåringslopp nästa år, säger Per-Anders Gråberg.

Du samarbetar med framgångsrike norske tränaren Niels Petersen som har två hästar till start i V64-6, Malmö Hösthandicap. Chansen?

– Jag valde att rida 7 Match Point före 4 Light The Fire som jag inte tror kommer att stå söndagens distans 1 200 meter. Match Point vann i sin senaste start i Norge och formen verkar vara på topp. Han kanske inte är något första- eller andrastreck men jag tycker att han absolut har chans. Det verkar kunna gå fort där framme och det skulle passa min häst.

I V4-1, Jockeyklubbens Avelslöpning, har danske Bent Olsen satt upp dig på 8 Nova Valorem som köpts för stora pengar från Frankrike. Vet du något om den hästen?

– Jag känner inte hästen men såg honom i Pramms Memorial i maj där den gick ett väldigt bra löp och blev fyra. Kan han hitta tillbaka till den formen måste han ha en väldigt bra chans. På papperet har hästen varit sämre i de senaste två starterna i Frankrike men i grund och botten är den helt klart väldigt kapabel. 2 Fine Humor (v64-2) ser det lite tufft ut för.

 Bästa chansen på söndag?

– Så här på förhand är det helt klart Quite A Mission!

Mikael Wikner/Kanal 75