Talangerna som fick årets Stig H stipendie

”Vi har samma mål”.

TRAV

Årets Stig H-stipendiater kommer från skilda världar.

Sandra Eriksson är framgångsrik lärling i Boden men har helt andra förutsättningar än Marcus Melander som är försteman i ett av landets största travstall.

– Skillnaden är förstås jättestor mellan oss, men vi har samma mål: att bli framgångsrika i den här sporten, säger Sandra Eriksson.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Stig H-stipendiater 2012, Sandra Eriksson och Marcus Melander.

22-åriga Sandra Eriksson från Peabtravet Boden och 20-årige Marcus Melander från Solvalla är 2012 års Stig H-stipendiater.

Pristagarna presenterades i Eskilstuna under fredagen i samband med den stora bransch-helgen och finalerna i unghästserien Breeders' Crown.

Sandra och Marcus blev lärlingarna 33 och 34 i raden att få stipendiet sedan starten 1996.

– Det är många av stipendiaterna som det gått bra för under åren och jag hoppas att det fortsätter så. Vi tycker oss i alla fall ha bra grund till att vi valde just de här två i år, säger Stig H Johansson.

Stipendiet är öronmärkt för utbildning i travets värld. Sandra Eriksson och Marcus Melander ska nästa år drillas i Stig H-Akademiens fjorton dagar långa utbildningsprogram.

Tolv segrar i fjol

Bodentjejen Sandra Eriksson har sysslat med hästar sedan unga år och kom in i travet via ridsporten. En 22-åring som utmärkt sig både som jockey och kusk.

Ifjol körde 22-åringen 75 lopp och var först i mål vid tolv tillfällen. Hon får många chanser att köra lopp åt både proffs och amatörer och segerprocenten ligger runt tolv på knappt 200 starter de senaste åren.

– Jag gillar tävlingsbiten och siktar på att bli proffs inom några år. Jag brinner verkligen för det här och stipendiet är förstås en jättechans att utvecklas och se mer, säger Sandra Eriksson.

En hästgård håller på att byggas två kilometer från travbanan i Boden där hon till våren ska slå sig ner tillsammans med sambon och travtränaren Petter Lundberg.

– Jag jobbar hos Petter i dag och tanken är att vi ska samarbeta på något sätt när jag får min licens om några år. Framtiden? Jag vill verkligen det här och nu när jag fått den här chansen vill jag suga åt mig så mycket som möjligt och sedan göra det på mitt sätt med hästarna.

"Född in i det här"

Den andre stipendiaten behöver ingen närmare presentation och är trots sin ungdom etablerad i sporten.

Marcus Melander kommer från en stor travfamilj och jobbar som försteman hos sin farbror Stefan "Tarzan" Melander.

– Jag är född in i det här kan man säga och har fått mycket stöttning hemifrån. Det började med ponnytrav och det har aldrig funnits något annat än hästarna. Jag började jobba hos Stefan redan efter grundskolan och i dag har jag ansvaret för unghästarna på gården utanför Enköping, säger Marcus.

I fjol korades 20-åringen till Årets Komet i travets Sverige. Marcus Melander kör in miljoner och stångas varje vecka med landets kuskelit.

– Jag har det jättebra som jag har det men vill så klart bli proffs i framtiden, kanske inom fem år.

Mikael Wikner/Kanal 75