Anna stred för sin vinnare på auktionen

Vann rikstravet 2012

TRAV

ESKILSTUNA. Vinnaren av Rikstravet 2012 stannar hos matte och ett hundratal av de ursprungliga ägarna i Stall Stockholm.
Maxmara gick för 140 000 kronor på den avslutande auktionen i Eskilstuna på fredagen.
Ett fyndpris enligt tränaren Anna Forssell som lät dottern Alva, tio månader, hälsa på det treåriga stoet när köpepapperna skrivits under.
- Jag skulle bara ha hästen och var beredd att gå klart mycket högre än så här.

Folkliga tävlingen Rikstravet är inne på sin fjärde säsong med engagerade hästägare runt om i landet.
Tävlingen blev spännande in i det sista för några av topplagen och avslutades inte förrän i onsdags på Solvalla där det krävdes seger för Stall Gästriklands Charles Boko om den hästen skulle gå segrande ur striden.
Olle Alséns häst slutade sjua i loppet och blev slagen med två ynka poäng i kampen om förstaplatsen.
Vinnare alltså Stall Stockholm vars Maxmara startade hela fem gånger under oktober i enklare lopp. Facit: tre segrar, en andraplats och en sjätteplacering.
- Jag tog ut henne i V75 och E3 där i början utan att det lyckades. När hon sedan satt fast i uttagningsloppet till Oaks (de treåriga stonas största lopp) behövde jag byta taktik och sikta på enklare lopp. Hon skulle säkert ha blivit trea-fyra med lucka i Oaks-loppet, så visst är det en bra häst, berättade Anna Forssell när vi träffar henne i området med de mobila stallarna utanför auktionen i Munktell Arenan i Eskilstuna på fredagen.
Hästar för två miljoner
Samtliga 21 hästar i Rikstravet auktionerades ut på auktionen som anordnades av Breeders' Crown. Hästar bytte ägare eller stannade kvar hon sina ursprungliga och totalomsättningen sköt upp i 2 017 000 kronor.
Att jämföra med fjolårets auktion då det såldes hästar för drygt 1,7 miljoner kronor.
Solvallatränaren Anna Forssell menade att hon i alla fall hade fyndat då Maxmara ropades in (eller tillbaka, hur man nu vill se på saken) för 140 000 kronor.
- Jag var beredd att gå klart mycket högre. 100 av ägarna ville fortsätta med henne men riktigt hur mycket vi hade samlat in är egentligen ointressant. Jag hade tagit ur egen ficka och köpt henne om det varit så, för jag gillar min häst.
Vad är då Maxmaras främsta egenskaper?
- Hon är stenhård och aldrig nervös av sig. Hon startade ofta på slutet här men har aldrig varit behandlad. Som sagt, riktigt hård är hon. Men nu blir det inga fler starter i år utan nu får hon vila, säger Anna Forssell.
Samtliga andelsägare i Stall Stockholm (1000 andelar) har en fest att se fram emot om några veckor. Förstapriset 100 000 kronor borgar för att det blir en fest i hästväg.
Klart från "dag ett"
Rikstravets tvåa Charles Boko ropades in för 200 000 kronor på auktionen. Gävletravets Olle Alse'n ropade och skrev på och fortsätter managera hästen.
- Det blev billigare än jag trodde...trodde att vi skulle få gå upp till en halv miljon åtminstone. Jag gillar honom mycket och har velat köpa hästen från dag ett. Självklart är jag jättejättenöjd över att få behålla honom, sa Olle Alse'n och berättade att 150 av de gamla ägarna fortsätter med hästen. 
Charles Boko var inte som bäst i den senaste starten på Solvalla.
- Han fick gå barfota där och det var ett felval visade sig på den skarpa banan. Jag har fått mycket skit för den starten, men det var inget fel på hästen. Veterinären kollade honom dagen efter loppet och han var hur fin som helst. "Felvallat" bara. Vi hoppas på ett kul 2013, sa Gävletränaren Alsén.
Auktionsdyringen bytte ägare
Övriga hästar som såldes för över 100 000 kronor:
Prince de Mai kom igång sent men avslutade Rikstravet med två raka segrar. Hingsten köptes av tränaren Kjell Wallin, som managerat i tävlingen, för 220 000 kronor.
Även Masquerade Face och Hanna Nalan ropades in av sina gamla tränare i Riksallsvenskan för pengar som några av ursprungsägarna lagt upp.
Patrik O Sundberg fick Masquerade Face för 100 000 kronor, Catrin Fajersson kom över Hanna Nalan för 110 000 kronor.
- Det är 147 delägare som fortsätter med Hanna. Jag är jätteglad. Trodde aldrig att jag skulle få henne så billigt, sa Kalmartränaren Fajersson.
Dagsdyraste hästen blev Shibur Night. Pris: 230 000 kronor. En häst som gled tränaren Ralf Karlstedt och Stall Östergötland ur händerna.
De nya ägarna kommer från Rättvik och hästen sätts nu i träning hos 20-åriga Linn Hellström med ungdomslicens i Rättvik.
- Vi hade sett ut den här hästen som vi tycker var auktionens klart bästa, sa köparna.

Mikael Wikner / Kanal 75