Manalapan starkast i Breeders Crown – vinner en miljon kr

Tränaren lyrisk efter segern

Foto: Kanal 75
Manalapan skrällde och vann finalen.
TRAV

Det blev ett mardrömslopp för storfavoriten Panne De Moteur.
Stefan Hultmans stjärna tog enkelt hand om ledningen – men fick en stekhet Disco A.E utvändigt om sig.
Det bäddade för skrällen Manalapan som spurtade till seger och en miljon kronor.
– Det är helt fantastiskt, en dröm som går i uppfyllelse, säger hästens tränare Raoul Engblom.

På förhand såg det ut att stå mellan stjärnhästarna Panne De Moteur och Derbyvinnaren Pato. Men det blev en tredje häst som blandade sig in i striden och vann Breeders Crown finalen för 4-åriga hinsgstar och valacker. Och vilket lopp det blev.

”Riktigt tråkigt”

Till en början försvarade favoriten, Panne De Moteur spets och det såg bra ut. Pato galopperade när bilen släppte fältet och värsta konkurrenten var borta. Men utvändigt om ledaren kom Disco A.E – som blev stekhet. Hästen låg kraftigt på och Stefan Melander hade stora problem med att få hästen lugn. Det resulterade i en 1.08-öppning och varvet på 1.10,0.
– Det är riktigt tråkigt när sådant här händer, vi vill ha körning i loppet men detta är inte bra för hästarna och tråkigt för tränarna som laddat inför detta. Jag tycker synd om Stefan Hultman för Panne De Moteur håller jättebra trots det tuffa loppet.

Valde att inte släppa

När Disco A.E blev så het valde Örjan Kihlström att inte släppa ledningen, ett beslut som i efterhand var loppavgörande. Istället fortsatte loppet i stenhårt tempo och i kön hade Manalapan och Åke Svanstedt hittat en perfekt position. In i slutsvängen fick hästen även rygg på en gott gåendes Mr Vida. In på upploppet kunde sedan Manalapan speeda förbi och segern var aldrig hotad. Ännu en gång chockades spelarna på V75 – hästen var en av de lägst streckade hästarna i fältet. Men tränaren till vinnaren, Raoul Engblom, var inte direkt överraskad.
– Nej, det här var ingen skräll för mig, hästen är jättebra och har siktat emot detta lopp. Att få vinna idag är en stor dröm som går i uppfyllelse och något jag aldrig kommer glömma, säger han i direktsändning.

Kusken nöjd

För dagen fick Åke Svanstedt chansen bakom stjärnhästen. Trots ett besvärligt åttondespår bakom bilen så hittade han en bra position. Efter loppet var Svanstedt glad och imponerad.
– Jag hade väldigt långt fram och jag trodde inte på vinst men det började dra ihop sig 800 kvar. Han bet i bra på upploppet, det gjorde han. Det var bra hästar där framme men det hade gått väldigt fort så de blev väl möra. I somras hade han jättebra form och gick 1.13-tider och hade sedan en downperiod men i dag var det en helt annan häst. Det var bra, sa Åke Svanstedt.