”Förbjud de jäkla pajasvagnarna...”

Micke Nybrink är kritisk mot de nya "jänkarvagnarna" i svensk travsport

Foto: ATG Play/ALN
TRAV

Nya sulkarna, de så kallade "jänkarvagnarna", har blivit ett begrepp i trav-Sverige - och är flitigt hyllade.

Nu vill spelexperten Micke Nybrink förbjuda dem.

– Jäkla pajasvagnar, säger han.

Fler och fler tränare i landet väljer att prova så kallade "jänkarvagnar" på sina hästar i lopp. Det finns flera olika varianter av de nya sulkarna som används flitigt i USA, därav namnet. Sulkarna är tyngre, är mer stabila än "vanliga" sulkar och hjulen snurrar bättre- och fortare.

Vagnarna har blivit ett begrepp i trav-Sverige under de senaste månaderna och många har hyllat dem.

”Jäkla pajasvagnar”

En som inte är lika positiv är spelexperten och tyckaren Micke Nybrink. I lördagens Vinnare V75 gjorde han klart vad han tycker om "jänkarvagnarna".

–  Jag är inne på att de är uppskrutna. Jäkla pajasvagnar, jag tycker att vi borde skrota dem allihop, hästarna blir ju alldeles galna. Nej, det där är bara skit. Förbjud dem. Det ser inte kul ut, hästarna blir helt vilda, säger han i TV4-programmet.

”Vet inte vad han pratar om”

Ett av stallen som använder de nya sulkarna mest är Stall Melander. Flera av hästarna går med den nya vagnen och har presterat mycket bra i dessa. När Marcus Melander i stallet får höra om Nybrinks kritik blir han förvånad.

–  Han vet inte vad han pratar om. Om vi ser till helgens lopp så blev inte Disco A.E. (V75-6) pigg på grund av vagnen. Vi hade satt skygglappar på honom för första gången det var därför. Likaså med Noble Knight (V75-1) som har gått med den här sulkyn förut utan att bli het. Om Nybrink hade haft koll på det så hade han kanske fattat, säger Marcus Melander.

”Fantastiskt bra vagn”

Marcus vill tvärt emot Nybrink framhålla sulkyn som något alldeles extra.

– Det är en fantastiskt bra vagn, den absolut bästa. De går väldigt stabilt och ger en extra effekt på hästar som trivs med dem. Framför allt är det ett väldigt bra nav på dem, så hjulen snurrar snabbare och lättare, säger Melander.