Ny storsatsning på trav – i Kina

Har köpt 30 trav- och galopphästar – exporteras till Kina

TRAV

Kina storsatsar på trav och galopp.

Nyligen har de köpt 30 trav- och galopphästar från Frankrike.

Dessutom har man skapat ett unikt samarbete med fransk travsport.

–  De räknar med att marknaden för spel i Kina inom ett tiotal år kommer vara fem gånger så stort som vad det är i Frankrike, säger Frankrike-experten Anders Linqvist.

I slutet av oktober har en delegation från den kinesiska staten varit på besök i i Frankrike för att se hur den franska trav och galoppsporten fungerar samt för att köpa hästar.

Besöket slutade med att de köpte 30 hästar, födda i Frankrike, för en summa på omkring 3,5 miljoner kronor. Hälften var travhästar och den andra hälften var galopphästar, skriver lexpansion.lexpress.fr.

– Jag vet att de har skrivit ett avtal om att försöka samarbeta. De räknar med att marknaden för spel i Kina inom ett tiotal år kommer vara fem gånger så stort som vad det är i Frankrike, säger Anders Lindqvist.

– Det är en enorm marknad och de har börjat lite nu. Man har skrivit ett samarbetsavtal som gäller både galopp och trav.  Delegationen har även varit här och tittat på vår träningsanläggning Grobois, säger Lindqvist.

”En spännande utveckling”

Att exportera hästar till Kina skulle kunna bli aktuellt även här i Sverige.

– Det kan finns intresse för svenskar att hänga på. Den franska staten har varit snabba för att skapa det här samarbetet. Det är en spännande utveckling. Just att Kina är på gång har gjort att priserna på fullblod hålls uppe. Fullblodspriserna har varit höga på auktionerna.

Tidigare i våras rapporterade sajten rte.ie att Kina även har tagit hjälp av Irland för att etablera ett gigantiskt hästcenter för flera miljarder euro i landets fjärde största stad Tianjin.

Med hästprojektet i Tianjin är målet att utveckla hästuppfödning-och hästkapplöpningsindustri i Kina. Satsningen ska även ge Irland möjlighet att exportera hästar för flera miljoner.