Nya stjärnskottets uppvisning på V86

Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson
Ska obesegrade Västerbo Loveboat och Ulf Ohlsson ge tränaren Svante Båth en hett eftertraktad seger i Svensk Uppfödningslöpning. Insatsen i uttagningsloppet på Solvalla var i alla fall imponerande.
TRAV

Han längtar efter att bli landets tvååringskung igen.

I år kan det vara dags.

Svante Båth presenterade ännu ett stjärnskott när Västerbo Loveboat krossade motståndet i det sista uttagningsloppet till Svensk Uppfödningslöpning.

– Han är väl förberedd, det är hemligheten, säger segertränaren.

Åren 2002 och 2003 vann Svante Båth landets största tvååringslopp, Svensk Uppfödningslöpning, med hästarna Luxury Ås respektive Even Who.

Sedan dess har han försökt göra om bedriften varje säsong.

– Jag har varit tvåa väldigt många gånger, det har varit frustrerande, säger Båth som kunnat räkna in fem silver och i fjol var både tvåa och trea.

I år är det tänkt att fullträffen ska komma.

Förutsättningarna finns i alla fall där. På tisdagen segrade Poochai i ett av uttagningsloppen på Jägersro och Västerbo Loveboat ville inte vara sämre när han kopierade bedriften på onsdagskvällen, också från positionen utvändigt om ledaren.

– En jättefin häst, stark och rejäl, men ändå ganska valpig även om det inte syns från sidan. Han är lite stänkrädd ännu, därför ville jag inte gå ner i rygg, förklarade körande Ulf Ohlsson sin till synes onödigt offensiva taktik i det lilla spridda fältet.

Tränar som förr

Men Västerbo Loveboat brydde sig inte det minsta utan tuggade ner ledande Bandit Hornline och höll ifrån sig en oinspirerad Re Doc till fjärde segern på lika många försök.

– Det var väl egentligen inte förrän han började starta som han visade det här. Det var ingen häst som glänste i träningen så även om jag hade honom väl förberedd visste jag inte att han var så här bra, säger Båth som verkligen kommit in i årgångscirkusen igen efter några mellanår.

– Det var mitt eget fel. Rädslan att förlora blev starkare än viljan att vinna. Nu har jag gått tillbaka till mitt gamla sätt att träna. Det innebär att vi börjar väldigt tidigt med hästarna och gör allt för att vinna loppen. Kanske gör det att jag får klagomål om de inte tjänar några pengar som äldre, men springer de in två miljoner som unghästar kan jag ta det, berättar Båth som har både Stochampionatet (Drillbit Ås) och det italienska storloppet Orsi Mangelli (Quid Pro Quo) på meritlistan denna säsong och går mot sitt näst bästa år som tränare.

– Kan vi vinna Uppfödningslöpningen så har vi tagit ett storlopp för varje kull. Det vore jäkligt kul och en perfekt punkt.

Punkari över 50 procent

Det var just genom segern i Svensk Uppfödningslöpning 2010 med Global Noble som Anna Forssell fick sitt genombrott. Nu går hon mot titeln som landets vinstrikaste kvinnliga tränare och fortsätter det framgångsrika samarbetet med årets kusksensation på Solvalla; 50-årige amatören Lasse Punkari som sände till ledningen med Good Speed och inte hade några bekymmer på vägen mot otroliga 14:e segern i 27 starten på huvudstadsbanan.

En som inte haft lika lätt att hitta till vinnarcirkeln i år är Hans R Strömbergs On Track Piraten.

Fjolårets E3-tvåa tjänade dryga miljonen under sin första säsong på tävlingsbanan, men behövde tolv starter för att spräcka segernollan som fyraåring.

Det gjordes passande nog i ett storlopp i Tyskland genom att ta skalpen av självaste Brad de Veluwe och onsdagens uppföljning i Solvallaserien bekräftade att det lossnat på allvar.

Strömberg körde till ledningen efter ett halvvarv och eldade på i hårt tempo vilket gav en segertid på för årstiden strålande 1.12,9/2 140 meter autostart.

– Jätteskönt, det var en upplevelse att få sitta bakom honom i dag. Han låg på lite och jag lät honom löpa ut. Hästen har stor aktion och trivs bäst när han får springa lite fort, förklarade Strömberg som ofta lejt bort styrningarna och nu fick segerdefilera med sin stjärna för första gången på 19 månader.

Carl-Erik Lindblom använde liknande taktik bakom Thula Sana, men i övrigt lönade det sig att spara krutet i ryggar till upploppet.

Per Lennartsson gjorde det två gånger om bakom Kimbee Star respektive Starlight Brizard, Örjan Kihlström med Quadrille innan Kenneth Haugstad avslutade omgången med överraskningen Elit Håleryd som spurtade upp V86-utdelningen till 222 177 kronor.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM