Birgit, 94, vill bli ny V75-mästare

Utmanar landets V75-spelare i VM i V75 – tippar trav med sin dotter

Foto: Privat/Klas Sjöland
Tippar V75 med dottern Birgit Säfwenberg, 94, är en av deltagarna i VM i V75. Här tillsammans med sin dotter Ewa.
TRAV

Hon är 94 år och spelar VM i V75 tillsammans med sin dotter.

På lördag siktar Birgit Säfwenberg och hennes dotter Ewa på att avancera i ligan.

– Vi hjälps åt med att tippa V75, säger Ewa Säfwenberg.

VM i V75 engagerar både yngre och äldre. Birgit Säfwenberg på Lidingö är en av de äldsta deltagarna i mästerskapet där världens bästa V75-tippare ska utses.

Tillsammans med sin dotter Ewa Säfwenberg gör hon en VM-rad på lördagarna – dessutom har familjen bildat ett eget lag i tävlingen.

– Jag brukar berätta vilka som är favoriter och vilka nummer de har. Hon brukar säga vilka hästar som hon vill ha med och jag brukar hjälpa henne och lägga till någon häst som hon inte bör missa. Mamma är intresserad av travet och tycker att det är kul, säger dottern.

”Spela efter kuskar”

Första omgångarna har de valt att gå på favoriterna och efter två lördagar ligger Birgit på plats 20 135. Inför lördagen kommer systemet förmodligen se lite annorlunda ut.

– Det var tre stora favoriter som inte vann senast, så nu tänker vi ta vilket nummer som helst. Nu vann ju inte till exempel storfavoriten i lopp ett i lördags – utan det var Björn Goop som vann med en skräll. Han vann ju tre av loppen, så vi funderar även på att spela efter kuskar, berättar dottern.

”Spelar V75 varje vecka”

Hela familjen är travintresserad. Ewa har själv skrivit om hästar och trav i sitt jobb som journalist på tidningen Land och släkten har haft travhästar.

– Min mors morfar som hade travstall i Kall i Jämtland och min mormor Brita Östberg körde hästar. Familjen spelar V75 varje vecka året om så vi är nästan experter, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM