Dansken invaderar – sju hästar på V75

Foto: Kanal75
TRAV

Han är dansken som dominerar norska V75.

Den här lördagen invaderar han Sverige.

Bo Westergård gästar Halmstad med hela sju V75-hästar.

– Jag tycker att det var väldigt passande lopp åt flera stycken, säger succétränaren som vinner mer än var fjärde lopp han kör.

33-årige danskfödde Bo Westergård har tagit den norska travsporten med storm.

Efter flytten 2009 blev han omedelbart en kraft att räkna med och redan året efter tog han titeln som V75-champion.

Nu sneglar han alltmer österut och i höst har svenska spelare, kuskar och tränare fått ett par doser av vad norrmännen lärt sig de senaste åren.

26 september gjorde Westergård en sällsynt visit till Solvalla och reste hem med en V86-dubbel.

Två veckor senare var det Åbys tur och en smått osannolik kväll slutade i fem segerdefileringar.

– Det var en go kväll det. Den kommer jag att minnas länge. Jag har vunnit fem lopp samma dag i Danmark och Norge tidigare, men att göra det i Sverige känns större. Det är trots allt huvudcentrum för travsporten för sådana som jag.

Ja, att vinna ofta är inget nytt för Bo Westergård.

Segerprocenten i sulkyn har stadigt legat strax över 25 de senaste fem åren.

Statistik snarlik Westergårds läromästare Flemming Jensen.

Men även om han vill framhålla denne som förebild så har Westergård inte kopierat sin landsmans upplägg när det kommer till träning.

– Jag har också galopptränat mina hästar, precis som Flemming, och gör det fortfarande med vissa. Men som tränare måste man experimentera hela tiden och lära sig nya saker, det är min filosofi. Numera kör jag mest på vår rakbana i sand, samma underlag som Åke Svanstedt tränar på, och den tror jag har stor del i mina framgångar. Den är inte lika djup som en galoppsandbana, men gör att hästarna håller för träning, blir starkare och spänstigare i kroppen. Det är hemligheten bakom varför mina hästar oftast går till mål.

Första gången utan skor

På lördagen ska de svenska V75-spelarna få bekanta sig med de vältränade segerstaplarna från väst.

Sju hästar som tillsammans gjort 121 starter och vunnit 61 av dessa, förbluffande siffror.

Som extra krydda planerar dessutom Westergård flera intressanta balansändringar på Halmstads erkänt skonsamma underlag.

– Det är inte så att jag gått och siktat mot den här tävlingsdagen i flera månader, men vi har väldigt många starthästar för tillfället och dåligt med passande uppgifter när årgångsloppen är slut. Därför blev det lite extremt, men det ska bli roligt och förhoppningsvis kan vi få med någon seger hem. 

Först ut är 7 Gangster Advice (V75-1) som tog två raka segrar i övertygande stil på svensk mark innan han senast galopperade bort sig i starten.

– Jag hade satt på halvstängt huvudlag då vilket gjorde att han blev för ”hissig” och slog ihop bakom bilen. Nu byter vi tillbaka till öppet och formen ska hålla i sig. Däremot tycker jag att han står dåligt till med det här spåret då han inte kan öppna snabbt och riskerar att hamna långt bak. Blir banan så fin som jag hoppas så kommer jag att dra av honom skorna för första gången i karriären vilket givetvis blir intressant, men någon direkt segerchans är det nog inte ändå. Han får ses som en outsider.

10 Nougat Ås (V75-2) inledde karriären med två raka segrar hos Björn Goop i fjol och har gjort tre starter i sin nya regi efter långt uppehåll.

– Det är en bra häst i grunden som jag har en hel del förhoppningar på framöver. Han har haft lite småproblem under vägen, men tränat gott senaste tiden och kommer i fin form. Senast gick jag medvetet ut i ett lopp med lite pengar för att han inte skulle gå ur klassen och jag tror att hästen är god nog att matcha även detta motstånd. Han har tävlat med pg-skor fram, men nu siktar jag på att köra barfota, så gick han vid tredjeplatsen och det fungerade fint.

12 King Creole E.P. (V75-4) är välbekant för de svenska spelarna efter två raka triumfer på denna sida gränsen.

– Jag är inte alls överraskad att han vunnit utan har sagt hela tiden att det här är en häst som är mycket bättre än de pengar han har på sig. Nu är läget dåligt samtidigt som han möter tuffare hästar, men den längre distansen ser jag som en ren fördel och jag känner mig aldrig slagen bakom honom. Dessutom siktar vi på att köra barfota runt om den här gången.

”Fantastiskt löphuvud”

5 Startingtoday E.P. (V75-5) var den som hindrade Westergård från att ta en sexling och bli hundraprocentig på Åby 11 oktober efter en alltför sent insatt spurt.

– Jag körde ett väldigt passivt med henne och det blev helt fel när man fyllde på i ledningen och vi drogs längre och längre bak. Annars är det en kapabel häst som tagit sina segrar med mersmak. Spåret är inte bra och hon kan inte öppna snabbt härifrån, men någon galopprisk ska det inte vara. Jag försöker ge henne en fin resa och köra till slut, skulle det klaffa på vägen så kan hon vinna. Här blir det barfota fram som tidigare.

I stoeliten (V75-7) startar 7 Rasmine Vang, en fyraåring som vunnit 13 av 20 starter och tjänat nästan 900 000 kronor utan att gästa Sverige.

– Hon har varit med i årgångstoppen i Danmark hela tiden och hade nog vunnit stoderbyt om hon inte galopperat. Det här är första gången hon möter de äldre topphästarna och ett test om hon klarar att matcha dem redan. Jag kommer att säga åt Stefan Söderkvist att ge henne ett snällt lopp. Tillåter banan så tävlar hon barfota runt om, det har hon bara gjort en gång, i somras med fint resultat. Även om hästen är riktigt bra så vill jag ligga lite lågt med henne här.

Då är förhoppningarna större på Westergårds egen styrning, ett år äldre 10 Premance Simomi som vann på norska V75 så sent som i lördags.

– Hon gjorde ett fint lopp och vann ganska enkelt. Det var billig konkurrens, men hon slog både 2 Global Midnight och 4 Roxa Sisu i Odense i sensomras trots att hon satt sist i fältet. Det är en liten häst med ett fantastiskt löphuvud som springer med i alla tempon och alltid har en spurt kvar. Jag blir inte förvånad om hon strider om segern även i detta gäng. Hon gick med skor i lördags, men nu siktar vi på barfota runt om som oftast.

Om stall Westergård ska hålla sin imponerande segerstatistik över lördagen så krävs två V75-triumfer. Vilka två tror tränaren själv att det skulle vara i så fall?

– Oj, det var svårt. King Creole E.P. var den jag hade störst förhoppningar på innan jag såg startspåren. Nu blir det tuffare, men jag håller ändå fast vid honom. Sedan får det bli Premance Simoni, säger Bo Westergård.

Robin Johansson/Kanal75