Specialhagen som gjort Stenströmers stjärna till vinnare

TRAV

En egen hage i tränarens trädgård och hårdare psyke.

Så har Ulf Stenströmers stjärna Noras Bean blivit en vinnare.

I söndags vann hästen Nationernas Pris i Milano – och nu är siktet inställt på Prix d´Amérique.

– Han känns annorlunda nu, hårdare helt enkelt, säger Stenströmer, som knappt har smält söndagens urladdning.

Foto: KANAL75
Ulf Stenströmer tillsammans med Noras Bean.

Spår 12 och en dålig värmning stoppade inte Ulf Stenströmers Noras Bean i Nationernas Pris i söndags.

Hästen, med Stefan Söderkvist i sulkyn, rundade hela fältet på den bortre långsidan och krigade sig till enkel seger över upploppet.

Segerchecken: 1,2 miljoner kronor.

– Jag försöker smälta det, men det är knappt så man förstår vad han har ställt till med. Det är fantastiskt att bara ha en sådan här häst, säger Ulf Stenströmer.

Efter segern i storloppet har det öst in grattis-hälsningar från höger och vänster.

– Örjan Kihlström sms:ade  och gratulerade och sa att det var roligt och att det värmde i höstmörkret. Det var kul att han, som vunnit i stort sett allting, hörde av sig. Erik Berglöf ringde också och berättade att jag hade gjort något väldigt stort. Han sa att han brände med Copiad till 1,10 i odds, men att jag levererade. Det värmer i hjärtat, säger Stenströmer.

”Jag har gått upp i vikt”

Enligt tränaren har Noras Bean alltid haft de fysiska förutsättningarna för att lyckas i eliten – men det är den mentala biten som spökat.

– Man har inte kunnat köra som vi gjort nu på slutet med honom. Han har inte tävlat till hundra procent och det har varit lite hingsttendenser i honom. Men nu är det fullt fokus framåt och som med många Super Arnie-avkommor utvecklas han med åren.

– Jag tror att min feeling var rätt, jag sa efter Prix d´Amérique att han känns mer mentalt stark. Han känns annorlunda nu, hårdare helt enkelt, han vill vara först. Han har alltid varit en bra spurtare, men inte riktigt räckt till.

Har du ändra något i träningen?

– Jag har gått upp i vikt, ha ha. Nej då, det är åldern som har gjort det. Sen är det ny skötare på honom, Jennie Hermansson, min sambo, om det kan innebära något positivt. Det är många faktorer man funderar kring, säger Ulf.

– Jennie är väldigt lugn och lägger ner mycket tid på honom. Det är massage, kyla, värme och allmän ompyssling, fortsätter han.

”Värdefull för oss”

Noras Bean skadade sig i våras när han sprang i hagen.

Därav byggde Stenströmer en specialhage åt sin ögonsten – i sin trädgård.

– Det fick inte upprepas så jag byggde en hage åt honom där. Det tyckte han absolut var bra och han stillade sig lite där. Han fick inte röra på sig så mycket när han hade gjort illa sig och vi hade full koll på honom. Jennie var inte så glad på mig när jag gjorde det, och en del av trädgården är plöjd och förstörd, men det är värt varenda hovtramp, säger Stenströmer med ett skratt.

– Han är värdefull för oss så givetvis måste vi göra det bästa möjliga för honom. Men nu går han i en annan hage igen, han har blivit bättre, lugnare och mår bättre nu.

Hur ser framtiden ut för hästen?

– Ja, jag vet inte riktigt ärligt talat. Nu ska jag ta hem honom och kolla igenom honom ordentligt. Det kan bli ett- eller flera lopp i Sverige innan vi åker mot Frankrike. Målet är Prix d´Amérique och Prix de France 14 dagar efter.

Det har varit mycket snack kring Noras Bean. Många har tvivlat på hästen, vad vill du hälsa till dem?

– Jag tror inte de som har åsikter om honom har så mycket koll på travsporten, det är bara sådana som vill synas och höras. Det är förmodligen svartsjuka som ligger bakom. Det finns kollegor till mig, som är duktiga, som nämner honom med respekt inför PdA och då bryr jag mig inte om vad Kalle Anka och kompani, som lyckats logga in på någon dator, tycker. De kanske skulle skaffa sig ett liv istället och se över hur de lever, säger Ulf Stenströmer.