Planen: De vill köra travrace på Avenyn

Snart kan du få se travhästar på paradgatan i centrala Göteborg

Foto: BENGT KULÉN
Travhästar på Avenyn? Under april 2013 kan det bli verklighet.
TRAV

Travrace på Avenyn i Göteborg.

I april nästa år kan du få se travhästar göra upp inne i staden.

–  Publiken kommer nära och du får nästan grus i ögonen, säger Affe Akbari, vd för Sport och Evenemang i Göteborg som vill arrangera tävlingen.

Travfans kan förmodligen se fram emot ett spektakulärt race i vår i Göteborg. Det är bolaget Sport och Evenemang som tillsammans med Åbytravet vill genomföra ett gaturace med travhästar på paradgatan Avenyn i Göteborg.

Affe Akbari, vd för Sport och Evenemang, berättar om hur idén föddes.

– Vi var med och arrangerade STCC på Solvalla. Åbytravet och hästsporten ville att vi skulle göra något för travet. Vi satt och spånande och kom på att en rolig grej vore att köra trav på Avenyn. Vi började titta vart i världen det finns gaturace och i Holland är det ganska stort. Vi tyckte att det var en häftig grej, säger han.

”Mer spännande”

Att arrangera trav i stadsmiljön gör att publiken får en annorlunda upplevelse.

– Du får ett annat perspektiv på hästarna och sporten när det är en mindre yta. Hästarna springer mot varandra två och två, det är mer spännande och även lättare att hålla ordning på hästarna.

– Publiken kommer nära och du får nästan grus i ögonen. Då förstår du sporten bättre. Syftet är att lyfta fram travsporten. När vi gör detta ska det kopplas till travet och travbanan.

”Marknadsföra Olympiatravet”

Därför vill de arrangera tävlingen dagen innan storloppet Olympiatravet i april.

– Då kan vi marknadsföra Olympiatravet, travsporten och få mer publik. Den här grejen fångar mer intresse än en annons. Vi hoppas kunna genomföra spel till racet. ATG var med oss i Holland och kikade hur det såg ut där.

Bolaget har fått bra respons från krögare på Avenyn, Åby och ATG. Nu väntar bara ett godkännande och tillstånd av polisen.

– Vi har haft dialog med trafikkontoret och polisen innan. Så det här kommer inte som en överraskning för dem.

Banan kommer att vara 300 meter lång och hästarna kommer tävla i 250 meter.

– Det är Åbytravet tillsammans med ATG som har hand om vilka hästar och kuskar det blir, säger Affe Akbari.