”Har ett bra läge att vinna PdA...”

Foto: kanal75
TRAV

GÄVLE. Efter ett och ett halvt års segertorka.

I går lekte den svenske fixstjärnan Maharjah hem ett V65-lopp på Gävle­travet.

Nu är siktet inställt på världens största travlopp, Prix d’Amerique.

– Vi har ett bra läge att vinna, säger Hultman till Sportbladet.

Maharajah, sju år, är tillbaka som en vinnare. Hästen gjorde under torsdagskvällen comeback efter nästan tio månaders vila men kunde trots ringrost leka hem ett V65-lopp på Gävletravet med 40 000 kronor i förstapris. Under sommaren har hästen, som tjänat över 16,4 miljoner kronor under sin karriär, verkat i aveln och faktum var att detta var hästens första seger sedan april 2011. Sportbladet träffade tränaren Stefan Hultman innan loppet och han var då spänd och nervös – trots att Maharajah hade en straffspark då han mötte motståndare han normalt sett slår.

– Det är viktigt att han vinner i dag eftersom han inte gjort det på ett tag, sa han.

”Riktigt skönt”

Loppet blev helt odramatiskt. Kusken Örjan Kihlström styrde tidigt på i tredjespår och med 1 200 meter kvar till mål satt hästen i ledningen och på upploppet lämnade stjärnan sina konkurrenter till den stora publikens jubel. Kihlström satt lugn i vagnen, och Maharajah såg löpglad ut över mål. Segertiden blev 1.14,3 över 2 140 meter med bilstart.

– Han kan inte kännas bättre än så här, sen saknas det så klart en bit till den riktiga formen. Nu får vi hoppas att han får vara hel och frisk, sa Örjan Kihlström efter segern.

Även tränare Hultman var lyrisk över hästens insats.

– Riktigt skönt, det här ger arbetsro. Jag tyckte hästen såg fin ut även om han inte är i toppform och det saknas lite spänst i honom men vi ligger bra på det inför Prix d’Amerique. Han känns fräsch och helt oförbrukad, han känns som en nybliven treåring, säger Stefan Hultman till Sportbladet efter loppet.

Nu ska Maharajah göra fyra starter till i Sverige innan Frankrikesatsningen där hästen ska försöka ta revansch i Prix d’Amerique. Sjuåringen har under de två senaste åren startat i storloppet och slutat tvåa och fyra.

”Blir ett tufft lopp”

– Jag ska inte säga nu eller aldrig, men nu har vi ett bra läge att vinna Prix d’Amerique med honom för jag inbillar mig att han har sina bästa lopp framför sig. Det blir ett tufft lopp, men vi ska kriga med fransmännen, säger Stefan Hultman.

FAKTA

Svenskhästarna som är aktuella för Prix d’Amerique:

  Quarcio du Chene – åtta år.

Tränare: Björn Goop

Maharajah – sju år.

Tränare: Stefan Hultman

Noras Bean – sju år.

Tränare: Ulf Stenströmer

Caballion – sex år.

Tränare: Henrik Larsson

Raja Mirchi –  fem år.

Tränare: Lutfi Kolgjini